10 Nisan 2018 Salı

MANTIK NEREDE BAŞLAR NEREDE BİTER?

Abone olduğum youtube kanalının şu videosundaki (https://www.youtube.com/watch?v=zZsbvY0zceM&lc=z233ux2pnvmwhjcbj04t1aokgwqoefpx43umk2pasr1lrk0h00410.1523377687402041) yorumlarda konu ile ilgil yorum yaptım da gerçi daha önce de sıklıkla yazdığım bir mevzu. Bu sefer grafiklerle açıklayacağım :p.

Yorumlarda konu insanların karşıt görüşlü tarafa bu anlattığın safsata demesini alışkanlık haline getirmesinden bahsedildi. Bunun muhtemel sebebi karşı savını mantıklı bir zemine oturtmak yerine ileri sürülmüş olan gerekçeli savı değersiz diye etiketleyerek çürütme çabası olsa gerek(Karşı Savı Nefret Uyandıran Bir Kategoriye Dahil Etmek https://www.youtube.com/watch?v=VbqbsrLbsNE&t=129s olayının bir değişiği herhalde yani nefret yerine değersizlik koyunca oluyor).

Bu sulandırma yöntemini çok sık kullanıyorlar ve ciddi bir tartışma zeminini daha oluşmadan yok ediyorlar zira o zemin oluşursa her şeyi savaş olarak algıladıkları için yenileneceklerini düşünüyorlar muhtemelen. Mesela şöyle bir sulandırma taktiği de çok yaygın bir siyasi silah. Sen diyorsun ki dünyada apaçık bir enerji kaynağı yağması var ve bu örgütlü olarak din, köken bahanesiyle katliamlar eşliğinde yapılıyor. Sonra kendini akıllı zanneden birileri çıkıp yok illüminati mi varmış yok he canım onlar reptillianmış deyip dalga geçiyor ki yahu asırlardır kıt kaynakların paylaşımı yüzünden insanlar savaşıyor ve tabi ki kendi mahallesinde üç kişi bir araya geldiğinde nasıl ki çıkar için çeteleşiyorsa devletler ve sermaye de birbirleri arasında çıkar için ortaklık kurup ortaklık bozuyor. Bu kadar basit bir gerçeği bile bunlar hep komplo teorisi diyerek yok saymaya çalışanlar var. Elbette bu yönlendirmeler işin sulandırılıp üstünde ciddiyetle durulmaması için bilinçli yapılmış gibi görünüyor.

Velhasıl mantıklı bir dayanağı, delili olmayan her görüş dogmadır, safsatadır, mental problemdir vs. Problem mantık sınırlarının herkeste farklı olması o yüzden mantığın nerede başlayıp nerede bittiğini büyük bir çoğunluğa anlatamıyorsun. Doğuştan görme özürlüye renk anlatmak gibi bir şey bu çünkü.

Mantıkla ilgili sınırlar;





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar spam değilse küfür vs. içerse dahi yayınlanır ama biraz vakit alır :)