5 Eylül 2018 Çarşamba

ATEİZME ÖZNEL BİR BAKIŞ

Twitter'da bir kullanıcnın şöyle bir paylaşımda bulunmasının üzerine ben de müdahil olup görüş belirttim. Gerekorada söylediklerim gerekse eklemelerimle derlediğim yazıyı silerle paylaşıyorm.

Dindar kesim başta şu sav olmak üzere bilindik cevaplar vermiş ki bizim de savlarımız oldukça bilindik yine de özet geçelim.

Kardeşim bu muhteşem hayvanlar kendi kendine olamaz diyorsun peki muhteşem Allah'ını kim yarattı o zaman? O zaman da diyorsun ki o hep vardı. Hah işte o zaman ben de derim ki bu hayvanlar da hep vardı ama evriliyor.

Sen sırf inancından aldığın yetkiyle sabah akşam cehennemde yanacaksınız biz müslümanız üstünüz kafaya göre taklılacaksınız biz akla mantığa davet edip bilimi delil gösterince vay efendim sizin gözünüz kör kalbiniz bilmem ne. Tanrı üretimiysen de üretimde sıkıntı var olay bu. Cehennemde cayır cayır yanacaksın diyor ki bunu diyenlerin büyük çoğunluğu zevk alıyor bunu demekten. Tipik psikopat. Ben bunlara ne anlatayım ne diyeyim. Kafaları nefretle dolu beni düşman bellemiş Arap hikayelerine kapılıp gelmiş nezaket bilmem ne talep ediyor. Her inanan böyle saldırgan değil elbet. Ama çoğunluğun böyle olduğu aşikar. dedim lakin zaten sen iman ettiğinde o sözleşmeye imza atıyorsun. Dile getirsen de getirmesen de diyorsun ki evet benim dinime inanmayan hayvandan da aşağı, cehennemde yanacak rezil bir yaratılmıştır. Ha sen imzayı verdikten sonra bunu bana desen ne demesen ne?

Birisi vay efendim yaprağın üstündeki damlaya bak ışığı nereden alıyor filan bir şeyler yazdı. Önce Arapça sonra dedim Türkçe konuş anlamıyorum. Ediyorlar bir ezberler sanki özel bir jargona sahip çok üst bir sınıflarmış gibi. Karşı taraf anlamış anlamamış umrunda değil. Zira dert iletişim değil anlamsız hava atma telaşı. Kibir. Tanrın ışığı nerde0en alıyor? Trafoyu kendine mi bağlamış? O trafo nereden? O trafoyu kim yapmış? Bakınız düşünmüyorsunuz sadece ezberlerinizi sıralıyorsunuz. Şunu cevapla. Tanrını kim yarattı? O yaratılmadıysa evren de yaratılmadı o zaman belki de? Ya da dersen ki tanrı da yaratılmış, doğrudan tanrının tanrısına tapsak? Hiç aracıyla uğraşmasak? Az bir düşünün ya la. Korkmayın.

Tanrılarla, ölümden sonraki hayatla ilgili hayaller kurmaya illa da çok hevesin varsa o vakit otur kendi hayalini kur. Fakat karşıma koyduğun hikayeler aşırı çarpıtılmış ve korkunç derecede çirkin versiyonlar. İstediğine inan ama kötü olan şeyleri de gör. Hikayenin orjinali zaten Sümer mtiolojisinden. Ondan sonra elini atan kafaya göre eklemiş çıkarmış. Bütün bunlar hayal ürünü. Ben de diyorum ki hayal kurma demiyorum ama bari senin kendi hayalin olsun. Kaynak: Google ara "Sümer Mitolojisi"? ha dersen ki iki hikayeyi kıyaslayamacak düzeydeyim o zaman da Ara "Sümer Mitolojisi tek tanrılı dinler Kuran Tevrat İncil vs.". İyi biriysen de daha iyi bir din icat etmen gerekli belli ki.

Diyorlar ki e sen varoluşu nasıl açıklıyorsun. El cevap: Bilmiyoruz. Bilimle arıyoruz. Şu aşamada en sağlam teori denilen Big Bang son keşiflerle iyice çürüdü zira hesaplamanın öncesinde de olduğu görülen yıldızlarla tanışıldı. Artı başka eksikler de var teoride. Mesela benim bahsettiğim zaten hep vardı şekil değiştiriyor da plazma evren teorisi. Ama o teoride de oturmayan şeyler var. Yeni yeni araştırlıyor ve geliştirilebilinecek bir teori. Neticede rasyonel olarak düşünmeli ve insanlığın buna cevabı bilmiyoruz, araştırıyoruz olmalı. Düşünmeye, araştırmaya devam edeceğiz. Bilene kadar biliyorum demeyeceğiz.

Benim ateist olmam da tamamen tanrı kavramını reddetmemden yani insanın ürettiği ve içini dolruduğu tanrı kavramını kabul etmiyorum. Bir yaratıcı varsa da onu bu soyut kavramla tanımlamam. Önce hele bir göreyim o yiğidoyu sonra derim ki ha bu gıcık biri ya da deli ne bileyim. Şu da bir gerçek ben insan algısıyla sınırlıyım ama algım kadarım. Onun üstüne çıktığımı asla kabul etmem. Ben biliyorum o bilmiyor demem. Hele ki çok eski bir hikaye üzerinden. Fakat ortada olan bir gerçek var belli ki hiçbirimiz bilmiyor. Bildiğini iddia eden ispat edemiyor.

Hayatla ilgili düşüncelerde, tahminlerde ve isteklerde ölçü şu olsa iyi olurdu; düşündüğüm şey iyi sonuçlar elde ediyor mu etmiyor mu? İyiyi kötüyü ayırabilen bir karakter ve zekan varsa o işler kolay. Yoksa her türlü hayata sıkıntıdan başka bir şey vermezsin.

Herkesin şunu kabul etmeli inançlarınız, idealleriniz, hayalleriniz sizin ve sadece sizleri bağlıyor. İnsanlığa dair her ne gelişme varsa gerek maddi gerek manevi düşünen insanlar sayesinde oluyor. Velhasıl sizin bu konuda kendinizi otorite ilan etmeniz reelde hükümsüz.

Daha iyi ve daha güzel bir dünyanın mümkün olmasına ihtimal vermiyor değilim. Fakat günümüz insanının bunu sağlamasına pek ihtimal vermiyorum. Bu tahminlerimde yanılmayı da isterim elbet. Çoğunluğun aksine ben yanılmayı öğretici ve faydalı buluyorum. Biri size bir yanlışınızı işaret eder de doğrusunu ispatlarsa bu demektir ki bir şey öğrendiniz. Ben öğrenmeyi severim çünkü bilgiden korkmam ve hayatı güzelleştirmek için bir fırsat olarak görürüm. En kötü haber de ondan haberdar olmak ve buna göre önlem almak, bunu çözmek ihtimalidir.

Bilgiden korkmayalım, onu kör kuyulara atmayalım. Bize bunu salık verenler ticari dertleri olan, egolarını bir türlü tatmin edemeyen, mutsuzluğa mahkum insanlar. Bizi kendi cehennemlerine çekmek ve orada odun olarak kullanmak istiyorlar. Güzel olan her şeyi kirletmekte üstlerine yok.

Aklı başında her insan umudunu kaybetmemeli, dünyayı kurtaramasa dahi en azından kendini kurtarmanın yollarını aramalı. Mümkünse bunu akılcı bir biçimde yapmalı. Uyumak ve uyuşturulmak üzere hayallere kapılmaya meyilliyse de kendine ve çevresine vereceği olası zararları hesaplama sorumluluğunu göstermeye gayret etmeli.

Kuran'da pek çok iyiliğe güzelliğe sevk etmeye çalışan öğüt var. Aynı şey diğer dinlerin çoğunda da böyle. Ve hatta mistik yaklaşımlar, ideolojik meyiller, kültürel hikayeler bu işin sonu yok. Her yer bu dünyada yaşamakta doğal olarak zorlanan insanoğlunu kendi çıkarlarına göre manipüle etmeye çalışanların tuzakları ile dolu. İnsanlar kendi karakterlerine göre özgür iradeleri ile bu hayatı tasarruf etme yöntemleri üzerine kafa yorup istediğini benimsemekte özgür iradelerini özgürce kullanabilmeliler. Ama rica ediyorum ekstra bonus kovalayacağım diye psikopat karakterli insanların öfke söylemlerine aldanmayın. Cihat edip kafa kesip onun bunun karısına kızına tecavüz ederim deliliklerine bulaşmadan da mütevazi bir dindar olarak umut ettiğiniz cennete ulaşabileceğinize dair işaretler kutsal kitabınızda var. Varsın 72 huri olmasın sadece sevdiğiniz yanınızda olsun. Buyrun bazı güzel ayetler;

Nahl:


62. Hoşlarına gitmeyen şeyleri Allah'a isnad ederler. En güzel sonuç kendilerininmiş diye dilleri de yalan uyduruyor. Hiç şüphe yok ki onlara cehennem vardır ve onlar oraya en önde sokulacaklardır.

63 Allah'a andolsun, senden önceki ümmetlere peygamberler gönderdik. Fakat şeytan onlara işlerini güzel gösterdi. O, bugün de onların dostudur ve onlar için elem dolu bir azap vardır.

82 Ey Muhammed! Eğer yüz çevirirlerse, artık sana düşen açık bir tebliğden ibarettir.

116 Dilleriniz yalana alışageldiğinden dolayı, Allah'a karşı yalan uydurmak için, "Şu helâldir", "Şu haramdır" demeyin. Şüphesiz, Allah'a karşı yalan uyduranlar, kurtuluşa eremezler.


125 (Ey Muhammed!) Rabbinin yoluna, hikmetle, güzel öğütle çağır ve onlarla en güzel şekilde mücadele et. Şüphesiz senin Rabbin kendi yolundan sapanları en iyi bilendir. O, doğru yolda olanları da en iyi bilendir.


ARAF

28 Çirkin bir iş işledikleri vakit, "Biz atalarımızı bunun üzerinde bulduk, Allah da bize bunu emretti" derler. De ki: "Şüphesiz, Allah çirkin işleri emretmez. Siz bilmediğiniz şeyleri Allah'ın üzerine mi atıyorsunuz?"

29 De ki: "Rabbim adaleti emretti. Her secde yerinde yüzlerinizi (ona) doğrultun. Dini Allah'a has kılarak ona ibadet edin. Sizi başlangıçta yarattığı gibi (yine ona) döneceksiniz."

30 Allah bir kısmına hidayet etti, bir kısmına da sapıklık layık oldu. Çünkü onlar Allah'ı bırakıp şeytanları dost edinmişlerdi. Kendilerinin de doğru yolda olduklarını sanıyorlardı.

31 Ey Ademoğulları! Her mescitde ziynetinizi takının (güzel ve temiz giyinin). Yiyin için fakat israf eteyin. Çünkü o, israf edenleri sevmez

33 De ki: "Rabbim ancak, açık ve gizli çirkin işleri, günahı, haksız saldırıyı, hakkında hiçbir delil indirmediği herhangi bir şeyi Allah'a ortak koşmanızı ve Allah'a karşı bilmediğiniz şeyleri söylemenizi haram kılmıştır."

48 A'râftakiler simalarından tanıdıkları bir takım adamlara da seslenir ve şöyle derler: "Ne çokluğunuz, ne de taslamakta olduğunuz kibir size bir yarar sağladı!"


51 Onlar dinlerini oyun ve eğlence edinmişler ve dünya hayatı da kendilerini aldatmıştı. İşte onlar bu günlerine kavuşacaklarını nasıl unuttular ve âyetlerimizi nasıl inkar edip durdularsa biz de onları bugün öyle unuturuz.

74 "Hatırlayın ki Allah Âd kavminden sonra, sizi onların yerine getirdi ve sizi yeryüzünde yerleştirdi. Yerin ovalarında köşkler kuruyor, dağları oyup evler yapıyorsunuz. Artık Allah'ın nimetlerini anın da yeryüzünde bozgunculuk yaparak karışıklık çıkarmayın."

169 Derken, onların ardından yerlerine Kitab'a (Tevrat'a) varis olan (kötü) bir nesil geldi. Şu geçici dünyanın değersiz malını alır ve "(nasıl olsa) biz bağışlanacağız" derlerdi. Kendilerine benzeri bir mal gelse onu da alırlar. Allah hakkında, gerçek dışında bir şey söylemeyeceklerine dair onlardan Kitap'ta söz alınmamış mıydı? Onun içindekileri okumamışlar mıydı? Halbuki Allah'a karşı gelmekten sakınanlar için ahiret yurdu daha hayırlıdır. Hiç düşünmüyor musunuz?

175 Kendisine âyetlerimizi verdiğimiz halde onlardan sıyrılıp da şeytanın kendisini peşine taktığı, bu yüzden de azgınlardan olan kimsenin haberini onlara anlat.

176 Dileseydik o âyetlerle onu elbette yüceltirdik. Fakat o dünyaya saplanıp kaldı da kendi heva ve hevesine uydu


188 De ki: "Allah dilemedikçe ben kendime bir zarar verme ve bir fayda sağlama gücüne sahip değilim. Eğer ben gaybı biliyor olsaydım daha çok hayır elde etmek isterdim ve bana kötülük dokunmazdı. Ben inanan bir kavim için sadece bir uyarıcı ve bir müjdeciyim."

MAİDE

8 "Bir topluluğa olan kininiz, sizi adaletten alıkoymasın. Adalet yapın. O, takvaya daha yakındır. Allah'tan korkup sakının. Şüphesiz Allah, yapmakta olduklarınızdan haberi olandır." 

82  iman edenlere karşı düşmanlık yönünden insanların en şiddetlisi olarak yahudileri ve allah'a ortak koşanları bulursun. ve yine iman edenlere sevgi bakımından en yakın olarak da: "biz hıristiyanlarız" diyenleri bulursun. çünkü onların içlerinde keşişler ve rahipler vardır. ve onlar büyüklük taslamazlar.

İSRA

16 Biz bir memleketi helâk etmek istediğimizde, onun refah içinde yaşayan şımarık elebaşlarına (itaati) emrederiz de onlar orada kötülük işlerler. Böylece o memleket hakkındaki hükmümüz gerçekleşir de oranın altını üstüne getiririz.

ALi İMRAN 

134: "Onlar bollukta ve darlıkta Allah yolunda harcayanlar, öfkelerini yenenler, insanları affedenlerdir. Allah, iyilik edenleri sever."

AHZAB

72 Biz o emaneti göklere, yere ve dağlara arz ettik, onlar, onu yüklenmeye yanaşmadılar, ondan korktular da onu insan yüklendi. O gerçekten çok zalim ve çok cahildir.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar spam değilse küfür vs. içerse dahi yayınlanır ama biraz vakit alır :)