23 Aralık 2020 Çarşamba

TÜRKLER YILBAŞI KUTLAR MI KUTLAMAZ MI SORUNSALI

Daha önce de konuyla alakalı yazmıştım. Nardugan tartışmaları yine başladı tam gaz devam ediyor. 

Günümüz Türkiye'sinde hala kullanılmakta olan Nurdoğan adı da buradan gelmektedir. Nar olmuştur nur. Neden böyle olduğunu açıklamaya gerek yoktur herhalde. Ekinokstan sonraki ilk dolunayda kutlanmasının sebebi gece kutlandığından olsa gerek. Gece aydınlık çok olsun diye herhalde.

Bazı kaynaklara göre o gece bir ağacın altında toplanıp birbirlerine hediye verirmiş insanlar. Ağaç da dilek ya da adak ağacı olabilir, yeni yılla ilgili dilekler tutuluyordur. Aslında dilek ağaçlarının ya da adakların biriktirildiği yerlere(illa ağaç olması gerekmiyor) adak maksadıyla hediye bırakmak gayet tipik bir davranış. Orta Asya'da tanıdığın ya da tanımadığın insanların işini görecek bir takım eşyalar belli yerlere bırakılıyor hala. Bu gelenek Moğolistan'da da var bugün.

Ekinoks yani gündönümleri pek çok kültürde kutlanılan bir olgu bilhassa günler uzamaya başlayınca haliyle insanlar bunu olumlu buluyor. Sadece tarım toplumları da değil ışığın yeryüzüne daha fazla düşmesi her bakımdan avantajlı dolayısıyla bunun Türkler gibi gökyüzü hareketlerini yakında takip eden doğayla iç içe bir toplulukta kutlanmasında bir gariplik yok, gariplik Türklerin böyle bir alışkanlığı yok uyduruyorlar diyen Kürtçülerde, liboşlarda. Bugün gördüm bu gerçeği yalanlamak için destan yazmış bir tane liboş ve elle tutulur bir referans da yok sadece kendisine pazarlanmış hayat görüşünün yobazı olmuş bir zavallılık sergilemiş o kadar.

Bir türlü bizim köklü bir tarihe sahip olduğumuzu kabul edemeyecek kadar dogmacı budalalar olmuşlar. Sadece bunlarla kalmıyor elbet, bunlar şaman bunlar dinsiz, bunlar islam düşmanı o yüzden eski köye yeni adet uyduruyorlar yılbaşı kutlamak için bahane arıyorlar diyen Arapçı din tüccarları da var elbet.

Biz hep vardık ve hep var olacağız dünümüzü de asla unutmayacağız. Sizlerse takılan tasmanıza göre bir şucu bir bucu olacak ama her daim zaman içerisinde unutulup gideceksiniz. Dün Çinciydiniz sonra bir ara Rusçu oldunuz bazen Budizme bazen şu an adı bile hatırlanmayan bir dine, bir şeylere sarıp durdunuz. Ben inançlara bir şey diyemem elbet, neticede halkımız mistik şeylere bayılıyor fakat inanç size hayata bakış açısı verir eğer ki bununla ilgili size olumlu hiçbir katkı sunmuyor da sakalı çarşafı şekilli şemalli ne varsa onları elinize tutuşturuyorsa hele ki kula kulluk gibi bir alışkanlık edindiriyorsa size bir şey vermek değil sizden bir şey almak isteyenlerin oyununa gelmişsiniz demektir.

Kafası aşure olmamış bir Türk böyle oyunlara gelmez ama sağ baştan say desen kaç kişi kaldık o da meçhul tabi :/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar spam değilse küfür vs. içerse dahi yayınlanır ama biraz vakit alır :)