25 Aralık 2020 Cuma

İNÖNÜ

Atatürk'e saldırmayı maçası yemeyenlerin hedefindeki adam İnönü'nün vefat yıldönümünde kaç siyasi onu minnetle andı bilemiyorum ama yeterince olmadığı kesin.

Şu bir gerçek ki Atatürk de İnönü de eleştirilemez insanlar değiller neticede insan dediğin kusursuz bir varlık değil, karakteri, zekası ve erdemleri ile mükemmelliğe yakınsasa dahi hatalar yapabilir. Bu insanlar geleceği mümkün olduğunca öngörebilecek yetiye sahip olsa da belki neticeleri deneyimlediklerinde kendileri de şunu şöyle yapsaydım bunu böyle yapsaydım daha iyi olabilirdi diyebilirler. Bizler o yüzden geçmişte yapılmış olan her şeyi ama her şeyi objektif bir şekilde değerlendirmeye tabi tutup bunları bilimsel bir bakış açısıyla analiz etmeliyiz ki gelecekte aynı hataları yapmayalım. Ama niyetler bu değil belli ki. Dün nette gördüm hala yobazlık sınırlarını zorlayan İnönü için camileri ahır yaptı diyorlar. Bu mudur eleştiri? Bu tarafgirlikten gözü dönmüş gerizekalı bir ahlaksızlığın teşhirinden başka bir şey değil. Böyle ilerleme olmaz böyle daha da geriye gidilir zaten gidiliyor da.

İnönü Atatürk'ün en yakın arkadaşlarından ve ona önemli sorumluluklar vermiş yani sen ben beğenmesek ne yazar Atatürk beğenmiş demek bir bildiği varmış derim ben şahsen. Gerçi şu bir gerçek ki Atatürk'ün çevresinde dahi onun kalibresinde bir adam daha yok. Zaten dünyada yok adam uzaydan mı getirsin ekibini ve elbette İnönü'nün yaptıkları yönergelere talimatlara yasalara sıkı sıkıya bağlı, diplomasiden iyi anlayan ama iş politikaya geldiğinde esneyemeyen, katı kuralları evrensel gerçekmiş gibi gören ve tüm dünyanın da öyle görmesini isteyen bu yüzden de sık sık tuzaklara düşen bir asker kafasının eseri. Bakınız tuzağı göremediği için değil gereken tepkiyi vermeyi reddeden bir karaktere sahip olduğu için bunlar oluyor. Ne demişti "Bir memlekette, namuslular da namussuzlar kadar cesur olmadıkça, o memlekette kurtuluş yoktur." Ve bu adam şu an ülkeyi yalanla talanla bitirmiş bir çetenin ve onların taraftarlarının ağzında ve sürekli hakaretlere maruz kalıyor. Gerçekten yozlaşmanın zirvesini yaşadığımız bir dönemden geçiyoruz.

Her halükarda kendisi devletin kurucu mihenk taşlarından biridir. Hem Kurtuluş Savaşı'nda hem devletin kuruluşunda ve işleyişinde sunduğu katkılar ortadadır. Bu ülkeye bu mihenk taşlarının milyonda biri katkısı olmayan insanımsıların leş kokulu ağızlarında böyle kolaylıkla aşağılanacak insanlar değil bu insanlar. Hele ki bu kadar önemli biri olmasına rağmen Atatürk'ün hayali olan çok partili demokratik sisteme geçişi tamamlayıp seçimi kaybedince muhalif sıralarda sıradan bir vekil olmayı kabul edebilecek nitelikte bir insan varken karşımızda. Karşısındakiler de Atatürk ve Cumhuriyet düşmanları ve arabasına saldırıp onu Ankara'ya sokmayan leş ötesi siyasiler.

Pek çok konu kendi hayat görüşünüze uymuyor diye yahut ülkenin geleceğini kötüleştirdiği için eleştirilebilinir mesela Atatürk'ün Türkçü çizgisinden çıkması, Marshall yardımlarının ilk adımını atması ve daha pek çok siyasi adım fakat bu eleştirileri yobazdan liboştan Kürtçüden dinlemeyin çünkü geriye dönüp araştırdığınızda bunların çoğunun atmasyon ve kötü niyetli yorumdan ibaret olduğunu göreceksiniz. Hatta İnönü yaptığı savaşa kendi adını vermiş bir egomanyak diyecek kadar cahil ve gerizekalılar da var aralarında. Mesela en bilineni Atatürk ölür ölmez paralarını resmini bastırması. Zamanın kanunu cumhurbaşkanı resmi basılır diyor dedik ya kuralcılığı sınır tanımıyor bastırmış. Neticede padişahlık değil Kağanlık değil sivil yönetici basılabilir paraya ama neyse ki çok tepki alıyor da geri adım atıyor yoksa düşünsene her yerde kendini gözümüze sokan Tayyip bir de paraların üstünde karşımıza çıkacaktı :/

Kıbrıs meselesi yüzünden ABD'den tehdit mektubu aldığında cevaben "Yeni bir dünya düzeni kurulur Türkiye de bu düzende yerini alır" diyen bir adamın milliyetçiliğini sorgulamak Arapçılık teranesi ile ülkeyi dolandırıp budala olma lafını işittiğinde rahibi hemen paketleyip yolluyorum diyenlere kalmadı.

Kendisini sevabıyla günahıyla minnetle anıyorum. Atatürk'le birlikte bize yaşanabilir bir ülke yani bir hayat verdikleri için. Elbet emekleri boşa gitmedi zira bu çürük nesiller her ne kadar beceriksiz olsa da bir nesil gelecek onlardan ilham alacak ve yine Türk'e düşman olanların başına yıkacak dünyalarını. Bakın Türk'e düşman olmayın demiyorum hobi olarak olursunuz, keyfiniz ister olursunuz ama kahpelik yaparsanız, her fırsatta ucuzluğunuzu şerefsizliğini gözümüze sokup midemizi kaldırırsanız, bütün irinlerinizi üstümüze üstümüze kusarsanız ve tabi ki at hırsızları gibi bizden çalarsanız elbet bunun bir bedeli olacaktır.

Son olarak Atatürk'le arası kötüydü diyenler de var. Eee farklı düşünmüşler çatışmışlar tartışmışlar belli ki. Bugünkü biatçı saray köpeği bakanlar politikacılar bürokratlar harikasınız efenim muhteşemsiniz diye yalayıp duruyorlar da noluyor? Battıkça batıyoruz. Aşağıdaki bilindik fotoğraf her 10 Kasım'da herkesten önce Anıtkabir'e giden İnönü'nün çekilmiş bir fotoğrafı. Halkımız önderini kaybetti ama İnönü hem önderini hem de en yakın dostunu kaybetti. Bu fotoğraf işte o acının fotoğrafı.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar spam değilse küfür vs. içerse dahi yayınlanır ama biraz vakit alır :)