16 Ağustos 2018 Perşembe

KOMPLO TEORİSYENLİĞİ vs. STRATEJİ UZMANLIĞI

Biliyoruz ki çeşitli konulardaki gizli stratejiler, planlar, sabotajlar üzerine kafa yorup elinde pek delil olmasa da boşlukları mantık ve öngörü ile doldurmaya çalışan pek çok insan var. Bunların bir kısmı elbette şarlatanlık sınırlarını zorluyor zira böyle düşünmek için ortada pek çok neden var. Fakat şu da unutulmamalıdır ki insanlar binlerce yıldır kıt kaynaklardan payına düşeni arttırmak için hile, tuzak, dolandırma, kandırma, pus her türlü elindeki kozları arttırmaya yönelik yöntemi kullanıyor. Bunlar eğer bunlardan bahsedenlerin işine gelen kişilerse askeri deha, strateji ustası yönetici vs. diye yüceltilirken işine gelmeyen kişilerse adi düzenbaz vs. şeklinde sunuluyor. Komplo teorisyeni denilen kişi aynı mantıkla eğer işe gelmeyen kişiyse böyle adlandırılıyor, işe gelenlerse strateji uzmanı. Adını ne koyarsanız koyun ortada bir plan var ve bir de eldeki sınırlı bilgilerle bu planı okumaya çalışan insanlar var. Önemli olan bunu yapmaya çalışan kimseler neyin peşinde? Yani bir komployu anlamlı bir şekilde önden anlayıp olası karşı hamleleri hesaplayanla ilgi çekmeye çalışan ergen ruhlu bir hayalperest arasındaki farkı elbette anlamak lazım. Fakat yıllarca gördük ki he canım Yahudiler sabah kahvaltı yapıp hemen anamızı nasıl belleyeceklerini planlıyorlar ahahaah gibi bir sulandırmaya bile itibar eden eğitimli kesimi gördük. Bu tarih bilmez dünyayı kavrayamaz zavallılar bu dünyanın bu kadar korkunç bir yer olmasının yazın sıcaklarda sokak canlarına bir kap su bırakmayanlardan dolayı olduğunu düşünüyorlar anlaşılan. Oysa siyaset, ticaret ve askeriye sabah kahvaltıdan sonra oturup karşı tarafın ebesini nasıl bellerim diye düşünmeye başlayanların domine ettiği alanlardır. Tabi ki bunu aptalca, cahilce ve çomarca yapanların değil.

Örnek verelim sene MÖ 17. Roma'nın istilaları bitmek bilmiyor. O sıradalar bir Germen klanında Hermann adlı bir erkek çocuk doğuyor. Bu çocuk devşirme usülü ailesinden tehdit(klanınızda tek insan hayatta kalmaz vergi ver, oğlan çocuklarını ver) veya para verilerek alınıyor. Roma'ya getirilen, asker olarak yetiştirilen ve bu konuda hızla rütbe alan bu çocuk Arminius adını alıp Roma vatandaşı da oluyor. Bir zaman sonra kendi ailesinin olduğu bölgeye komutan olarak atanıyor. Yaptığı şey şu Germen klanlarını toplayıp Roma lejyonlarını tuzağa düşürmek suretiyle savaşmak ve hem intikamını almak hem de halkını eziyetten kurtarmak. En büyük hamlesi henüz tarafını belli etmemişken Roma lejyonunu normalde asla kullanmak istemeyecekleri dar bir orman yolundan geçmek zorunda olduklarına inandırmak. Bunun için setler kurup bildiğin baraj inşa ettirip normalde kullanacakları yolu bataklığa çeviriyor ve aslında olmayan büyük bir tehtidin kuzeyden geldiğine inandırıyor onları. Ntice sayısal ve ekipman dezavantajı olduğu halde kurduğu pusuya düşürdüğü Romalılara ağır bir heimet veriyor. Bakınız bu olayı genellikle gerilla taktiği, işte görüyorsunuz bu devlere karşı kazanabilirsiniz gazı için enayi avında kullanıyorlar. Böyle taktikleri avantajını yitirmiş zayıf vaziyette düzenli ordular da kullanır zaten de Hermann profesyonel bir Roma askeri olarak yetiştirilmiştir. Savaşın sadece orduların meydanlarda toplanıp birbirlerine daldıkları veya yukardan bir yerleri bombaladıkları bir şey olarak düşünmenizi sağlamaları da ayrı bir komedi. Ayrıca gerilla taktiğinin bir devi yok etmesi diye bir şey yoktur. Çıkarlar gereği girer çıkarlar gereği çıkarlar. Aldığını çoktan almıştır ya da başka bir şeyi almayı daha çok istemiştir. Kendinizi boş boş kandırmayın. Kurtuluş Savaşı da gerilla savaşı filan değildir. Öyleymiş gibi anlatan romantik solcular var. Köklü devlet ve ordu geleneğine sahip kültürün askeri bir sınıfının yönettiği bir savaştır. Ve evet onlar askeri deha ve strateji uzmanıydı ve bunu benim insanlarım olduğu için söylemiyorum bu böyle genel kabul gören bir şey olduğu için söylüyorum. Savaşın ne kadar korkunç olduğunu bütün savaşçılar bilir, savaşta her yol mübah değildir ama bazı yollar bazen kaçınılmaz olur. O yolu seçip seçmemek savaşçının iradesidir. Ne kadar kolaya kaçar ve ne kadar adileşirseniz o kadar savaşçılıktan uzaklaşıp adi psikopatlara dönüşürsünüz.

Velhasıl evet tuzaklar kurulup ekonomik savaşlar vs.'ler elbette var. Fakat sen o çok dalga geçtikleri büyük resmi gerçekten görebiliyor musun yoksa senin öyle düşünmeni mi istiyorlar? Yani sen kuzeyde bir tehlike var acilen şu ormandaki dar yoldan oraya koşmalıyım derken acaba aslında neye koşuyorsun mesela?

Buyrun büyük resmi görenler(troll mü samimi mi?),


Ashdjfkgh... He canım bunu bin yıldır söyleyen ve hatta bizzat deneyen hiç ülke yoktu, reyisin ortaya çıktı verdi gazı dünyaya. Bu mevzu bin yıldır dönüyor ve arkandayız diye gaz verip bir çok devletin işini bitirdiler çoktan. Bu kaçıncı tur kerizleme :/




Bak bak gazı veren kim CNN Türk aghsdkjflghj la olm Jet Fadıl'ın "başarı"sı ülke şartları düşünüldüğünde aslında hiç şaşılacak bir şey değil. Bu aşırı beyinsizliği sakın manipülasyonlarla eziklikle onla bunla açıklamaya kasmayalım bu düz dümdüz beyinsizlik.

Bankaların likitide sıkışıklığı öngörmesi(nakite sıkışçam abi) nedeniyle(bu paranoya değil realistik tahminden de öte olacak olan) döviz stoklamasını kısıtlama/tehdit ile durdurup ben sana Merkez Bankası döviz karşılıklarından ateşlerim dediler. Geçici durulma bundan. Tabi ki bu ekonomide ezber bozan muhteşem bir hamle olmaktan çok uzak bir karar. Sonrasında sıkışıklığı aşmak faizlere yansıdı ve gösterge faizinin son hali ortada. Yani kırk katır mı kırk satır mı açmazına gireli çok oldu. Zira ezber bozmak için önce ekonomiyi bilmek ve anlamak şart. Fakat mevcut hükümetin çapsızlığı bir yana derdinin de ezber bozmak olduğunu hiç sanmıyorum. Bilgi ve uzmanlığa ulaşabilir vaziyetteler. Bu tip sözde TL spekülasyonlarını ciddiye almayın yani. Kişisel ekonomik planınızı hazırlayın. Uçak düşüyor, hayatta kalırsak yine büyük bir mücadele bekliyor bizi. daha dün gördüm her şey düzeldi diyerek sokağa akıptüketim çılgınlığına devam ediyordu halkımız. Oysa kafasını kaldırıp döviz bürosu tabelalarına baksalar orada bir fiyatlandırma olmamasından kıllanabilirler ama kafayı kuma gömme artık kronik bir hastalık oldu bu memlekette. Devlet hastanesinde gördüm psikiyatri, psikolog ve nörologların kapılarında sıra bekliyor her kesimden insan. Özel kliniklere de Emekli sandığı ve SSK desteği verilmeye başlanmış. Eskiden aman deli demesinler ben kendim hallederim diyen bir kültürden nereye. Şu aşamada şu belgeseli izlemenizi tavsiye ederim. Dinle uyuşmazsa pop kültürüyle onla uyuşmazsa esrarla o da olmazsa yasal uyuşturucuyla öyle veya böyle uyusun ya da uyarıcılarla abuk sabuk motivasyonlar edinsin ki ben işimi rahat rahat göreyim. Tıpkı bebeği çok ağlayıp onu rahatsız eden ebeveynlerin bebeğe rakı içirmesi filan gibi bir şey. Yeri gelmişken konuyla alakalı şu belgesele bir bakabilirsiniz, Take Your Pills https://www.imdb.com/title/tt7983844/?ref_=fn_al_tt_1

Borsaya, gösterge faizinin geldiği seviyeye bak. Bankaları tehditle kısıtlamayala Dolar almaktan men edip yalandan şov yapılsa da faiz kendi seviyesini belirliyor. Kur/Faiz açmazına çoktan girildi. Hamasi söylemle halkı oyalayana hesap sorulacağına hala masal dinleyip masal anlatıyorlar.


Gelelim diğer rollere,

Bak bak bir de diyor ki ne güzel yaptım harika da yaptım. Gerekçe de TSK töhmet altında kalacakmış. Ülkenin bütün stratejik bilgilerini dağıt, zaten mayın yerleştirilmiş TSK patlatılmış kalmamış. Oh ne güzel yaptım daha hala. ABV komutanmış. Ziraat Bankası'nda gişe memuru olamaz.



Yani diyor ki, sen Kasım 2017'den beri Rusya gibi ABD tahvillerini elinden çıkarıyorsun düzenli bir şekilde yani biliyorsun olacakları ki bundan ABD'nin de haberi var tabi ki. E peki neden düne kadar hiçbir ekonomik tedbir almadın? Hala da almış değil bu arada sadece aldığını iddia eden bir damat var ortada.

Efenim yorumlarda birileri daha hatırlatmış Gazi Erçel'eri hatırlayalım, o konudaki iddiaları vs. Finansal bir kumpas nasıl kurulur az çok biliyoruz. Yeni yöntemlerini küçük bölgelerde test de ederler mesela İzlanda nasıl batırıldı? Denendi ha batıyor böyle dendi ve sırasıyla başka yerlerde denendi. Sıra bize çoktan geldi ve bir sürü ekonomist ve finans uzmanı söyledi bunu. Ama daha hala bu konuda hamasi söylemden başka bir şey yok? Hırsız içererdeyse kilit üstüne kilit ne fayda.

Daha da geniş düşünürseniz,




Bu anlamsız aksiyonlarla bir yandan ülke ekonomisi batırılıp bir yandan sermaye gruplarına hortum yaptırılırken bir yandan da anlamsız görünen lokasyon seçimleri. Yarın öbür gün bunların birer İncirlik Üssü olabileceği ihtimali nedir? Bir ülkenin işgali böyle böyle şeyler işte.

Son olarak evet Samsung alın, nerim de şu model :)

Elinizdekilerin pilleri olacak bir dünya para, zaten elektrik filan sorunları> şarj sorunları. Internet ya ulaşılmaz ya aşırı pahallı olacak vs. Bunun radyosu da var. 3. dünya savaşını takip edersiniz :)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar spam değilse küfür vs. içerse dahi yayınlanır ama biraz vakit alır :)