14 Kasım 2020 Cumartesi

DEMOKRASİYİ DEMOKRASİ İLE BİTİRME ÇABALARI

https://eksisozluk.com/entry/115537318?fbclid=IwAR3egAKmu9SzhKoyfFHa21teR7ETp4eulpNGJ-KneXyIjyiOHfuJlJvpzqs 

Demokrasi ile seçilmiş kişiler çomarları peşine takıp demokratik tüm uygulamaları askıya almış devletin eskidiğini eskisini yıkıp yenisini kuracaklarını alenen dile getirmiş daha hala sırf görüşleri farklı diye bık bık ağlaklığı yapıyorlar. Her ne kadar ABD ordusu şu an siyasi bir şova alet olup gereksiz bir açıklama yapmış olsa da demokratik laik bir cumhuriyetin ordusunun bu konulara bakış açısı, görev ve sorumluluğu bu açıklamanın aynısı olmak zorundadır.

"we are unique among militaries. we do not take an oath to a king or a queen, a tyrant or a dictator. we do not take an oath to an individual. no, we do not take an oath to a country, a tribe or religion. we take an oath to the constitution. and every soldier that is represented in this museum, every sailor, airman, marine, coast guardsman, each of us will protect and defend that document, regardless of personal price,"
"Biz ordular arasında eşsiziz. Bir krala ya da bir kraliçeye, bir zorbaya ya da bir diktatöre yemin etmiyoruz. Bir bireye yemin etmiyoruz. Hayır, bir ülkeye, kabileye veya dine yemin etmiyoruz. Anayasa'ya yemin ediyoruz. ve bu müzede temsil edilen her asker, her denizci, havacı, denizci, sahil güvenlik görevlisi, her birimiz o belgeyi(Anayasa) kişisel bedeli ne olursa olsun koruyacak ve savunacağız. "
Bu ülkede Anayasa'yı sallamadığını alenen söyleyenler ve uygulamalarıyla da bunu gösterenler hala iktidarda.


Elalem ne der ezikliğinin kıroluğunun arkasına sığınıp hükümetin şerefsizliklerini örtmeyi ve hatta onu yalamayı öğütleyen çomarlara kötü haber burası Türkiye ve Türkler kol kırılır yen içinde kalır kafasında bir Orta Doğu genine sahip değildir. Türkler kolu kıranın kafasını koparır dünya aleme de teşhir eder. Tanıyın bizi artık diyeceğim ama zaten tanımasanız neden bunca sene barbar bunlar astılar kestiler diye ağladınız acaba? Bunları Ekrem'i aklamak için demiyorum onun da ne ayak olduğu az çok ortada zaten.


Bu da ama hakaret ediyoruz uf oluyoruz ağlaklığı ile yedikleri naneleri dile getirenleri susturma çabalarına bir kez daha yant vermek olsun zira daha öncede konuyla alkalı yazmıştım

Başlığa konu mevzu aslında siyasilere hakaret olarak ele alınmış ilk girdide. Bu tartışılmaya açık bir konu değil bizim de imzalamış olduğumuz ve hukukta hiyerarşik olarak Anayasa'ların bile üstünde olan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ve Birleşmiş Milletler, Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşmelerine ve bunların uygulanış biçimlerine göre siyasiler sıradan vatandaş gibi uf oldum ağlaklığına sahip değillerdir. AİHM ve AYM kararlarından örnekler:
AİHM Castells-İspanya kararı’ndan, “Hükümeti eleştirmenin hoşgörülebilir sınırları, şahısları, hatta politikacıları eleştiri sınırından daha geniştir. Demokratik bir sistemde hükümetin eylemleri ve ihmalleri, sadece yasama ve yargılama organlarının değil, basının ve kamuoyunun da yakından incelemesine tabidir”,
AİHM Lingens-Avusturya kararın’ından; “İfade özgürlüğünün sadece lehte olduğu kabul edilen veya zararsız veya ilgilenmeye değmez görülen haber ve düşüncelere değil, aynı zamanda aleyhte olan, çarpıcı gelen veya rahatsız eden nitelikte olanlara da uygulanacağını, bunun demokratik toplumun olmazsa olmaz unsurları olan çoğulculuk, hoşgörü ve açık fikirliliğin bir gereği” olduğu belirtilmiştir.
AYM 1979/7K.: “Temel hak ve özgürlüklerin bir yasa ile sınırlandırılması özelde, özgürlükleri kısıtlananların zararına olsa bile, genelde toplumun yararına olabilir. Yasayla temel hak ve özgürlükler kısıtlanmasının topluma sağlayacağı yararın, kişiler için getireceği zarara göre ağır basması durumunda, kamu yararının varlığı kabul edilmelidir.”
Ve evet dilden, üsluptan ve diğer her şeyden bağımsız olarak yapılan dikkat çekici eleştirilerde kamu yararı olduğunu kimse inkar edemez hele ki böylesine korkak ve sinik bir toplumda çıkıp gerçekleri haykıranlara madalya verilmedir. Onlar da olmasa sarayda çükü kesilmiş harem ağaları filan olacak çünkü bunların deliliğinin belli ki bir sınırı yok.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar spam değilse küfür vs. içerse dahi yayınlanır ama biraz vakit alır :)