5 Ocak 2020 Pazar

LİBYA VE İRAN MEVZULARI

Libya'nın meşru hükümeti ile anlaşma yapmışmışız. İşe gelince meşru hükümet mefhumunu dikkate alan işe gelince IŞİD'i bile haklı olarak öfkelenmiş bir kaç genç diye savunacak bir anlayışı aklı başında kimse ciddiye almaz.Pek çok insan hem zamanında hem şimdilerde defalarca vurguladı. Zamanında Güney Kıbrıs bütün adayı kapsayacak şekilde AB'ye katılırken, Akdeniz'e sınırı olan tüm ülkeler Akdeniz'deki doğalgaz ve petrol hakkından olsunlar diye bir bir devrilirken izleyen hatta su taşıyanlar şimdi yine yanlış ata oynayıp zayıf bir işbirliğini gerekçe göstererek kaybedeceğimiz bir başka kumar masasında askerimizin canını masaya sürüyor. Bunu Türkiye'nin menfaati için yaptıkları sanrısı da ayrı safiyane yaklaşım. 

Libya'nın bağımsızlığı için kimlerin savaştığı beni ilgilendirmiyor zira bu konuda taraf tutmanın Türkiye'ye bir getirisi yok götürüsü çok. Türk donanması Libya harekatını daha önce planlamış olabilir çünkü her askeri birim zaten her olası durum için çeşitli planlar hazırlar bu demek değil ki AKP'den önce de planlamıştık zaten o zaman bu plana güvenelim. Böyle strateji mi olur? Elbette harekat başlamadan bu yüksek riskli bir harekat mı diye düşüneceğiz başladıktan sonra düşünmenin ne manası kalıyor olan olmuş oluyor zaten. 

Diyelim olmaz ya oldu da bu kaynaklardaki hakkımızı savaşarak kazandık, bu kaynağı nasıl çıkartıp kime nasıl bir lojistikle satacaksınız? Bunların planları vardır deseniz de görünen o ki dünya siyasetinde ne itibarı ne dostu kalmış bir ülkeyiz. Ne gibi bir plan olabilir? 

Olan biten her şey siyasetken siyaset konuşmayalım gibi şeyleri de ne güzel ezber ettiriyorlar hiç eleştirilmesinler diye. Benim ülkemle ilgili gayet siyaset tabanlı askeri kararlar alınıyor ve ben de eğer ki bu alınan kararları ülkemin aleyhine buluyorsam kimse de beni yok bilmiyorsun sen bu işleri yok bunlar devlet aklı yok bunlar siyaset üstü vs. bahanelerle susturamaz. Başımıza her ne geldiyse yetkili makamlardaki kişilerin kendilerini sorgulanamaz ve hesap vermez ilan etmelerinden geldi. Şimdi de milliyetçi hassasiyetlere oynayıp tekrar ve tekrar kendilerini böyle ilan ediyorlar. Anlaşılan bir kısım muhalifi de yine milliyetçilik hassasiyetlerinden yakalamış ve merak etmeyin hükümeti Türkiye'nin üst aklı yahut derin devleti yahut devlet aklı yönetiyor diye avutuyor. Bu insanların bir kısmı da daha düne kadar Bahçeli'ye bilge lider diyenlerden. Açık ve net söyleyeyim yok öyle bir şey. Bu ülke zekice yönetilen bir ülkeye benziyor mu allasen? Boğazımıza kadar çeşitli partküllere batmışız. 

Hamasetle macera aranmaz. Daha dün Suriye'ye girmek de Türkiye lehineydi güya dönün bakın bir ne başardık? Bugün Orta Doğu çalkalanıyor, ülkemiz aralarında aslında kimlerin de olduğu belli olmayan milyonlarla dolu, şu pozisyonda güya fırsatçılık yapacağız derken tekrar eli kolu kaptırmadan önce savunma pozisyonu almalıyız. İran meselesi basit bir mesele değil yeni bir cephe açılacak bu da İran'la sıkı fıkı ülkelerden birinde yahut kimse beklemiyor ama muhtemelen doğrudan İran'da bile olabilir. Elbette Orta Doğu'da bir büyük düşman olacak ki ABD bu bahaneyle oralarda cirit atmaya devam etsin lakin bu kullanışlı "büyük" düşmanı bölebilirler de çünkü bunlar hiç yoktan IŞİD peydahlamış tipler dolayısıyla artık devletlere de ihtiyaçları yok terör örgütleri üzerinden hallediyorlar işlerini.

Ayrıca Türk ordusunun eski şanlı günleri devam ediyor sanıp Orta Doğu'da bizim ordumuzu kimse yenemez edebiyatı yapanlar bile var.  Sıcak çatışma bölgelerinde savaşacak elimizde kaç tane gerçekten yetişmiş yetkin komutan ve asker var ona da bir bakın. Fetö'nün yarattığı yıkım bedelli askerlik uygulaması gibi uygulamalarla onarıldı sanıyorlar herhalde. O arazi o savaş koşulları önüne terörist katıp anayollarda bir oraya bir buraya gitmekle bir değil o coğrafyada savaşmak.

Halimizin 1. Dünya Savaşı öncesindeki Osmanlı halinden farksız olduğunu unutmamak lazım. Bir yanda tahtını kaybetmemek için her şeyi yapmaya hazır bir yönetim bir yanda hayaller aleminde yaşayan bir grup asker kökenli kişi. Bu sefer Atatürk de çıkmayacak ortaya. Herkes hesaplarını ona göre yapsın.

https://mariadebonne.blogspot.com/2020/01/icimizdeki-iran-asiklarinin-sorunu-ne.html



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar spam değilse küfür vs. içerse dahi yayınlanır ama biraz vakit alır :)