15 Ocak 2020 Çarşamba

ESE DEDE OLDU MU SANA İSA SOFİ? İŞTE BUNLAR HEP SİYASET



Yerel halk Ese Dede türbesi diyormuş. Hatta pafta haritasında yerin adı böyle geçiyormuş. Ese eski Türklerde hem kadın hem erkeklerde kullanılan bir ad ve anlamı da TDK'da rüzgar diye geçiyor ama sanki rüzgar gibi essin anlamına gelir bir hali var. O Osman da Osman değil zaten Ataman.

Ertuğrul'un babasına da Süleyman Şah diyorlar onun adı da aslında Kaya Alp fakat bu aile pek bilinen bir aile değil zira öyle olsalardı epey bir bilgi sahibi de olunabilirdi. Büyük ihtimal küçük bir oymak oldukları için tanınan bilinen bir aile değiller. Böyle konar göçer küçük bir Türk oymağında Süleyman adlı biri ne arar? Selçuklu da sandıkları gibi Arap tipi bir müslümanlık yaşamıyor mesela. Ese Dede de kam olabilir. Zira uç beyi deniyor yani savaşçı olmalı ama mezarında anlatılan yaptığı savaşlar değil. Bilindik önemli insanların mezarları onların hayatını anlatır çizimlerle dolu olur bu mezarda eğer uç beyi ise savaşçı hayatı anlatılması gerekirken bir kamın erliğe ve göğe ziyaretleri anlatılmış.

Kayı boyundan geldikleri de şaibeli. Kayı boyu iddiası Timur'un Oğuzları yöneten Kayı boyundan gelir ben de Gün Han'ın soyundan geliyorum bütün Türk hükümdarların üstündeki hükümdarım sizse Kayı değilsiniz demesi üzerine geriye dönük şecere yazılmasıdır. Zira Oğuz Han hükümdarlığı oğlu Gün Han'a devretmiştir. Oğuz destanında bu töre bütün Türk boylarının üzerindeki hakimiyet Gün Han'ın oğlu Kayı'ya aittir denerek sabitlenmiştir. Bizde hanedan yönetimi diye bir şey yoktur aslen mesele Kayı boyunun savaşçı boy olmasıdır ve Türklerin liderinin de savaşçı olması gerekliliğidir. Aynı zamanda Türklerin liderinin hem anasının hem babasının Türk soylu olması şartı vardır. Osmanlı şeceresi baştan yazılsa da malum bu şartı sağlamaları zaten mümkün değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar spam değilse küfür vs. içerse dahi yayınlanır ama biraz vakit alır :)