21 Temmuz 2019 Pazar

HANGİ İSLAM?

Bu kadar ağır konuşulmalı mı bilemem ama Türkleri İslam'a sokarken de ahan da böyle törpücü, reklamcı, pazarlamacı tipler kullanıldı. Bu belki çok coştu bunlar biraz dur diyelim saiki taşımıştır bilemem ama İslam öyle bişi değil arkiler :/

İslam'ın ne Arap islam anlayışı ile alakası var ne Türk ne de Pers. Bu kültürler hikayeyi ithal etmiştir, eskisini Museviler de ithal etmiştir. Hikayenin en derin en eski versiyonuna en yakın ele alanlar Türklerden çıkmıştır ama ne tarikatçılar ne Aleviler tatlı su müslümanları :)

Fakat şöyle bir gerçek var ki bütün bu kulaktan kulağa evrimler ve ithalci kültürlerin hamuru kafasına göre yoğurup şekil vermesi ile günümüz İslam anlayışı Nuri Bey'in hayal alemi ile son derece alakasız. Evet Araplar İslam'la alakasız olabilir ama İslam denen şey made in Mekke.

Tatlı su müslümanlarının konuya hakimiyeti öz kültürlerinden en az uzaklaşmış bir coğrafyadan gelmeleri mesela yüzlerce yıl Avrupa'da çevreden izole yaşayan Balkan Türkleri gibi ki bunlar sürülmeden önce Türk kültürü böyle yozlaşmamıştı o yüzden kaldıkları yerden devam ediyorlar.

Bu insanlar sünni ya da Alevi olsa da Tengrici anlayış Sümer'den kalma bazı etkiler vs. derken derken gavurun pagan dediği kültürün deforme edilmiş hali ile ve günümüzde de modernize edilmiş haliyle yola devam ediyorlar. Maalesef hepsi değil tabi ama bize zekiler lazım zaten :)

Tarihe yön veren toplumsal hareketlerin hiçbiri toplumun topyekün hareketleri yahut tek bir kişinin hareketleri ile olmaz bunu bir grup bazı özellikleri olan insanlar yapar her daim. İş ki o insanların niyeti iyi olsun. Aksi durumları görüyoruz.

Hazır konu açılmışken şunu da not düşeyim din placebo etkisi yapacağı sanılan ama aksine insanlık hastalığını azdıran çok yanlış bir denemedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar spam değilse küfür vs. içerse dahi yayınlanır ama biraz vakit alır :)