13 Temmuz 2019 Cumartesi

EVET UYUŞTURUCUYA ÖZENDİRMEK SUÇTUR OLMALIDIR DA

Malum bir internet ünlüsü aynı zamanda yazar olan Pucca namlı kişi Twitter'da attığı twit'ler yüzünden uyuşturucuyu özendirmek suçundan yerel mahkeme kararı ile 5 yıl 10 ay hapis ve 66bin TL para cezasına çarptırıldı. Şu tarih itibariyle bu ceza kesinleşmiş değil karar istinaf mahkemesine taşınmış yani yargıtay diye de bilinen yüksek mahkeme kararı değerlendirecek fakat sosyal medyada verilen tepkiler bir kez daha ülkemizin nasıl sosyal bir yıkımın içinde olduğunu gösterdi.

Bir başka örnek,

Burada birisi suça konu olan twit'leri paylaşmış. Suçu tekraren yaymamak adına bu kısmı paylaşmak istemiyorum. Cevap şu olmuş,


Öncelikle belli oranda hukuk eğitimi aldım ama hukukçu değilim lakin her vatandaşın ufak bir google araştırmasıyla da ulaşabileceği bir bilgiyi paylaşmak gerekirse yerel mahkemenin kararında dayanak noktası olan uyuşturucuya özendirme ve yol yordam gösterme suçtur bkz. TCK 190 ve cezasının da alt sınırı 5 yıl üst sınırı 10 yıl. Ek olarak kamuya açık alanda geniş kitleye hitap edilmiş, bu suçta etkin pişmanlık indirimi yok ayrıca suçun süresi bakımından cezanın ertelenmesi de söz konusu olamıyor. Tabi bu demek değil ki bu ceza kesinleşecek yahut bu sürenin tamamını hapishanede geçirecek bunu da tekrar hatırlatayım.

Tipik örneklere devam edersek,


Uyuşturucu kullanımı bizde ve tüm dünyada 5 yaşına kadar düşmüş. Ülkemizde 10 yaşında bonzai kullandığı için AMATEM'e yatırılan 14 yaşında bonzaiden ölen çocuklar olduğu gibi 14 yaşında torbacılıktan yakalanan çocuklar var. Ölsünler?!?(Bunu kendisine de yazdım bana cevaben "Dilediğin gibi anlamak da ve yorumlamak da özgürsün." dedi? Diyor ki etki altında kalıp kullanan hak etmiştir beter olsun ben de diyorum ki o hak etmiş dediğin insanların yaşı 5'ten başlıyor cevap da bu artık ne anlarsan anla yorumla bana ne. Burada yoruma açık bir anlama hali var mı? Söylenen net değil mi? ama ısrarla ayak direme vicdana gelmeme bir türlü vs.

Gelelim ahval-ü-şeraitimize,

Bakınız işte toplumlar böyle gelişmiyor, o kadar ilkel bir toplumuz ki kendini eğitimli, vicdanlı, adil zannedenler çıkıyor diyor ki aman işte ağlamış çocuğu da var e buna bu fazla bunu şaapmayın satmıyor ya özendirmek de suç olur muymuş. Asla soyut düşünemiyorsunuz. Ağlıyor ama? Sadece karşınıza konulan somut şey üzerinden evrensel çıkarımlarda bulunup ulvi bir affedicilikle hadi görmeyiverin ne olacak deyiveriyorsunuz. Soyutlama yapabilseniz uyuşturucu batağında debelenen binlerce çocuğun acıları, onların ailelerinin acılarına da empati yapacaksınız ama olduramıyorsunuz bir türlü.

Muhakkak bir yerlerde küçük çocuklar arasında da uyuşturucu kullanımının aşırı bir şekilde arttığını görmüşsünüzdür. Rap müziğin ne kadar çok dinlemye başladığını bu şarkılarda ve bunların kliplerinde neredeyse uyuşturucu reklamı yapıldığını da biliyorsunuz zira Ezhel'i öğrendiniz yine sosyal medyadan kesin? Ama bunların arasındaki bağlantıları bir türlü kuramıyorsunuz zaten de dünyadaki milyonlarca diğer gerizekalı ile birlikte Breaking Bad dizisindeki ezik bir lise öğretmeninin uyuşturucu üretmesini alkışlamış ona hayranlık beslemiştiniz. Sizler adalet duygusu gelişmemiş cahilsiniz maalesef :/

Söylenenlere bakıyorum da bilmem kim ceza almıyormuş bu niye almış? Bu nasıl savunma 5 yaşında çocuk gibi ama o da şaaptı beni niye şaptın. Onla senin ne alakan var, yargının çalışmayan kısımlarını gösterip çalışan kısmına sen niye çalışıyorsun demek filan? Mal mısınız? Öylesiniz.

Yargı her daim kamunun bilhassa kendini savunamayacak durumda olan çocukların iyiliğini düşünmek ve onlar lehine karar vermek zorundadır. Adalet işte böyle bir şeydir bunlar ciddi işlerdir öyle aman deyivermiş ben de sevmem ama şımarık işte biraz o da öyle bu tip düşünceler basit, adaleti sağlayacak derinlikli düşünce bilgi ve birikimden uzak öylesine fikir atma ortaya. Hiç düşünmeden hiç araştırmadan. Cahil cesareti bir kibirle.

Bir kısım da kendi Cihangir müptezelliği ile özdeşleştiriyor ve kendini savunurcasına yırtınıyor. Ottur günahı yoktur? Bakınız bu şahsın da evinde bulunmuştu yanlış hatırlamıyorsam ama olayı anlayamıyorsunuz bu çocuklar buna ulaşamıyor fakir bunlar, çakmak gazı, bonzai ve daha kim bilir neler kullanıyor.

Bu şahıs bunları yazdığından ben de dahil bir çok kişi uyardı bana değil ama başkalarına verdiği cevaplara bakın sonrasında hakkında adli soruşturma başlatıldı yayınladığı alaycı aşağlayıcı videolara bakın. E bunları savcı da görüyor hakime de gösteriyor sıfır iyi niyet bolca kibir.

Gördüğüm kadarıyla avukatı düzgün bir savunma yapmış ama müvekkilini tutamıyor ceza alıyor ama karar istinafa gidecek hala çıkmış yardırıyor. Sanırım o son video hala geziyor ama nihayet kaldırtmayı başarmış artık avukatı mı kim bilemem. Hayat sizin sonsuz kibirinizi size yedirir. Tabi ki umut ederim ki kendisi bir şeylerin farkında varır bilhassa çocuk yetiştiren bir anne olarak sosyal bir sorumluluk alır ve gençleri uyuşturucu batağından kurtaracak sosyal farkındalık çalışmalarında da gönüllü olur.

Ve birleşirsek yargıya istediğimizi yaptırırız anlayışı da çarpık yargı düzenimizle yerleştiği için halk mahkemesi gibi bir uygulama varmışçasına o suçlu bu suçsuz ilan ediyorlar Twitter'da örgütlenip. Gitgide ilkelleşiyor, aptallaşıyor ve kötüleşiyorsunuz. Felaket bir haldesiniz.

Şimdi sizler hayatınız boyunca uyuşturucu batağındaki insanları sadece filmlerde görmüş yahut kitaplarda okumuş olabilirsiniz. Ben de yer verdim yazdığım kitapta amabunu bir bilinç oluşsun diye yazanlar bilmeli ki ne anlatsak nafile. Çünkü hiçbir teorik bilgi edinme hayatı tecrübe etmek demek değildir. Bakınız ben ilk gençliğimi 90'larda yapmış hem de oldukça serseri bir şekilde yapmış biriyim. O vakitleri bilen bilir o zamanlar da uyuşturucu sorunu vardı hem de çok yaygın bir biçimde eroin illeti gibi bir illet vardı. Hayatımda böyle sentetik uyuşturucularla hiç işim olmadı üstelik ulaşmak öyle kolaydı ki maalesef. Bu konuda da PKK terör örgütüne ve devlette köşe tutmuş ahlaksız rüşvetçi şerefsizlere teşekkür edebilirsiniz. Yine devlet kadrolarında birileri uyuşturucu ile mücadelede yırtınırken diğerleri el ele kolkola zenginleşmek uğruna hayatları karartıyordu. Aman onlar da beter olsun diyenler genç yaşta insanlarla hiç tanışmamış onlarla konuşmamış onların acılarına şahitlik etmemiş kişiler. Ben tüm bunları yaşadım. İnanılmaz zeki hayat dolu insanlar dahi bu kimyasal işkence çıkmazına düşebiliyordu. Çünkü hayat tecrübeleri yoktu yahut bir boşluklarına gelivermişti veya sorunları vardı nasıl kaçarsam kaçayım o sorunlardan dediler gemileri yaktılar, belki de sadece aptal ve iradesizlerdi ama ödedikleri bedel bu mu olmalıydı?

Onca çekilen acı sonrasında kimi hayattan göçtü gitti kimi kalsa da asla düzgün bir hayata sahip olamadı, vücutlarında onarılmaz hasarlarla bilhassa beyinlerdeki problemlerle hayata devam etmeye çalıştılar. Elbette iyileşen ve yoluna devam edenler de vardı ama hepsi iyileşmek istedi kaçı bunu başardı? Çok daha detaylı anlatılabilecek bir konu ama ne yüreğim kaldırıyor ne de başka saçma sapan özentilere mahal vermek istemiyorum. Çünkü bunlar öyle tehlikeli konular ki bir yanlışa işaret ediyorsunuz henüz beyinsel ve tecrübesel gelişimini tamamlamamış bir çocuk için bir özenti konusu oluyor bu.

Lütfen biraz daha özen biraz daha bilgi ve biraz daha vicdan. Bütün ihtiyacımız olan bu.







1 yorum:

  1. Kesinlikle dogru yazdıkların. Ünlü kişilerin bunları kullanması sokaktakiler için legal ve normal olarak algılanıyor ve müthiş bir reklam oluyor. Çocuk malzeme almak için aileden para bulamazsa çalmaya başlıyor cok kötü durumlar. Dev gibi delikanlı çocuk veya adam ne dersen de madde parası için para istiyor. Versen bir türlü vermesen bir türlü. Para bulamazsa köşe başında torba tutuyor. Orada da başkasının pazarına ilişmişse issız bir yerde cansız bir beden kim vurduya giden hayatlar. Veyahut cezaevinde çürüyen bedenler oluyor. Parası olan bir şekilde kafası da az bişe çalışıyorsa tedavi şekilleri ile kendini kurtarıyor. Ya sokakta ki gençler. Her türlü hastalık ile mücadele de kişi dirayetli ve güçlü kalabiliyor ama bu uyuşturucu da sevdiğin insanların çaresizliği insani bitiriyor. Düşmanım bile uzak olsun diyor insan. O isterken kendisini zehirlediğini bile bile gözlerini kaçırararak verdiği çaresizlik içindeki cevapları insan unutamıyor. Uyuşturucuyu özendirici manada kullanan o ünlü kişilere bu genclerin bulunduğu durumu 1 hafta süre ile seyrettirsen veya onların bulunduğu ortamda bulundursan bakalım bir daha o kelimeleri ağzına alabilecekler mi

    YanıtlaSil

Yorumlar spam değilse küfür vs. içerse dahi yayınlanır ama biraz vakit alır :)