8 Temmuz 2018 Pazar

KEMALİZM TARTIŞMALARI

Kemalizmi ben de kabul etmiyorum zira izm aslında bir ideolojiyi temsilen kullanılır. Oysa Atatürk'ün kullandığı argümanlar ve yönetimsel anlayışlar yeni bir ideolojiden çok geleneksel Türk devlet anlayışının ve Türk yaşam biçiminin modernleştirilmesi. Yani Atatürk büyük bir fikir insanı olsa da tarihimizi Atatürk'le başlatmayı onun da tercih edeceği bir şey olduğunu sanmıyorum. Kendisi büyük bir önder, hatırlatıcı, yönetici ve her şeyden önce her Türk liderde olması gereken vasıfları fazlasıyla karşılayan bir Türk.

Atatürk'ün söylediği her şey dikkate alınmalıdır çünkü o bize aslında kim olduğumuzu, neler başarabileceğimizi ve bunu nasıl yapabileceğimizi hatırlatır, gösterir ve öğretir. Kemalizm kalıbına sıkıştırılması sanki 20 yy'da pek moda olan şu akım bu akım gibi dar bir alana hapsedilmesi demektir. Bu bizim için iyi, güzel bir şey değil. Bu Atatürk'ü yücelten bir şey de değil aksine onu dar kalıplara indirgeyen bir anlayış. Atatürk evrenseldir. Belli bir zaman dilimine hapsolmayacak kadar görkemlidir. Türk tarihinin Türkler yaşadıkça unutulmayacak bir kilometre taşıdır. Tarihimizden aldığı ilhamlar ve eşsiz karakterinin deneyimleriyle öyle oturduğu yerden teoriler üretip onu bunu heveslendiren ve zamana dayanıklı olmayan görüşlerden bağımsız bir bakış açısının yolunu yordamını yaşayarak öğretmiştir bizlere. Fikirleri inanılmaz değerli olmakla birlikte her şeyden önce eylem insanıdır çünkü Türkler böyledir.

Diyorlar ki Halil İnalcık ya da İlber Ortaylı da Kemalizm diyorlarmış. eskiden beri deniliyormuş. Halil İnalcık ve İlber Ortaylı gibi tarihçiler işlerinin ehli olmakla birlikte daha önce de burada belirtmiştim lütfen Kırım tatarlarını biraz bir inceleyin. Bunların Osmanlı ile bağları, Yahudilikle bağları ve cumhuriyet tarihinde aldıkları rollere bir bakın. Atatürkçülük lafı da ayrı bir garabet. Biz Atatürk'ün izinden giden Türkleriz. Olayımız bu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar spam değilse küfür vs. içerse dahi yayınlanır ama biraz vakit alır :)