28 Haziran 2018 Perşembe

İRADE

Westworld 2.sezon finalinde de bahsi geçti. Bir de şöyle bir geyik gördüm. Neden bu konuda sallamıyorum dedim başladım yazmaya. Buyurunuz,



İyi ve kötü kavramları bizim uydurduğumuz kavramlar olarak ele alınırsa insanlığın soyu tükendiğinde bunlar da otomatikman kendini sıfırlayacaktır demek oluyor. Fakat soyumuz tükendikten sonra da bir hamamböceği başka bir hamamböceğinin kalbini kıracak :( Asıl soru, irade var mı?

Peki irade nedir? Çoklu seçeneklerden seçenek seçmek yahut hiç seçim yapmamak serbestisini özgürce kullanmaktır özünde. Bu kimyasal reaksiyonlar algıyla veri stoklayarak ve onları işleyerek seçenek oluşturup oluşturulan karaktere bu seçenekleri sunup, seçme şansı veriyor mu?

Beyinsel fonksiyonlarda bir sıkıntı yoksa yapıyor tüm bu işlemleri. Demek dış dünyadan bizi engelleyen bir etki yoksa(zorla uyuşturcu enjekte edilmesi vs.) kendi içimizde oluşan karakterimizin bir iradesi var. Bu karakter bize doğuştan verildiyse bizim karakterimiz mi? Ha kendin inşa etmişsin ha hazıra konmuşsun bir karakterin var ve bunu törpülemek ya da çayıra salmak özgürlüğün de var. Bu karakterin bir iradesi var. Bu irade sınırlı mı? Evet sınırları geniş olmakla birlikte sınırlı bir irade. Full paket özgür irade için epey cücük varlıklarız zaten.

Daha sonra örnekler, ispat denemeleri filan geliştiririm belki yazıyı. Şöyle dursun bakalım burada.


Şu girdi en beğenilen listesine girmiş,

https://eksisozluk.com/entry/119278189

Bütün her şeyi arkamızda bırakıp köprüden atlayıp kendimizi boğazın serin sularına bırakabiliyorsak evet özgür irademiz vardır. Başkaları sizi hücrelere tıkabilir de iş ki zihninizde kendinizi bir hücreye kapatmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar spam değilse küfür vs. içerse dahi yayınlanır ama biraz vakit alır :)