20 Haziran 2018 Çarşamba

2018 MECLİS SEÇİMİ İL BAZINDA MİLLETVEKİLİ TAHMİNLERİM

Dünya işsizi bir insan olduğum için oturdum il il parti parti bir tahmin yapmaya çalıştım. Tahminimi Haziran 2015 genel seçimlerini baz alarak üstüne de ekonomik belirsizlik, tarım illerinin mevcut sıkıntılı durumları, yeni bir parti olan İYİ Parti'nin etkileri, baraj sorununu aşan Saadet Partisi'nin alabileceği oylar  ve artık ortalama zekaların daha da yutmadığı manipülasyonları gözeterek yaptım(Evet HDP barajı geçiyor varsayımı var). Biraz iyimser tahminler denilebilinir fakat kötü hali dahi mecliste güven oyu alacak 301 vekil sayısına taşımıyor Cumhur İttifakı'nı. E o zaman iyi haline bakalım içimiz açılsın bari :)



Velhasıl partilere göre baktığımızda vekil dağılımı şöyle oluyor;



İttifakları işin içine katarsak şöyle oluyor;



Görüldüğü üzere muhalefetten kimse satmazsa Cumhur İttifakı tek başına hükümet için güvenoyu alamıyor zira milletvekili sayısının yarısından bir fazlasına ihtiyacı var herkesin. Aslında Millet İttifakı da tek başına hükümet kuramayacak gibi fakat burada HDP faktörü devreye giriyor. Azınlık hükümetine dahil olmasa da güvenoyu oylamasında Millet İttifakı'nın lehine oy verebilirler. Bu senaryoya göre 28 oy vermeleri yetiyor. Tabi gidip Cumhur İttifakı'na 59 oy da verebilirler. Çok pis pazarlıklar dönecektir bu aşamada hiiiçç ööyle barış güvercini modları filan beklemeyin. Ben Millet İttifakı'nın yerinde olsam veririm Adalet Bakanlığı'nı HDP'ye yesinler birbirlerini hem bize iş de kalmaz bakarız ekonomiye ona buna :) 

Ha Cumbabalık işi ne olacak derseniz Millet İttifakı lehine meclis çoğunluğu sağlandığında cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise ve meclisi seçime götürmek isterse kendisi Anayasa'da yer alan bir kişi en fazla 2 kez cumhurbaşkanlığı yapabilir şartı yüzünden kendini emekliye ayırmış olur. Meclis çoğunluğu da meclisi seçime götürmem derse orada öyle oturur ister bütün işleri kilitleyen günah keçisi olup nefret odağı olur ister noter gibi takılır. Tabi en en güzel senaryoda böyle bir pürüz de olmaz o koltukta Millet İttifakı'ndan biri oturur biz de artık nihayet geleceğimize bakarız. Fertlerin değil topyekün bir milletin geleceği için hep birlikte çalışırız.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar spam değilse küfür vs. içerse dahi yayınlanır ama biraz vakit alır :)