22 Haziran 2018 Cuma

AL SANA EKONOMİ


Sokaktaki insanın gerçekliği budur kardeşim. Yok büyüme rakamları ile oynayıp sefalet endeksinde şampiyon olmamak için göz boyamalar bilmem neler onu bağlamaz. 2001 kriz yılıydı şimdi her şey çok süper deyip ondan sonra hep aynı seviyede işte diye savunma kasmışsınız. Al bakalım asgari ücretle ev geçinebilir mi? Daha giyecek yok, çoluk çocuk yok. Açlıktan ölmeden yaşamaya kasan 1 kişi var sadece. 2001'de memleketten gelirdi iaşe, şimdi? Temel gıda maddesi olarak soğan patatesi koymadım sonra soğan lobisi diye ağlıyorsunuz üzülüyorum ülkem insanının geldiği bu çıldırma noktasına artık. Ha bu açlık sınırında yaşayan asgari ücretle geçinen aileler iyi durumda daha da işsizler ordusu var.

Haziran 2018 itibariyle sefalet endeksi bakımından dünyanın en sefil 2. ülkesiyiz. Geçen yıl 5'e yükselmiştik. Büyüme oranının nasıl öyle çıktığını da bilen biliyor, ödeyemeyeceği borçla yalandan büyüme rakkamı anca vur kaççılara ve komisyon alanlara yarar. Bakınız Telekom satıldı Araplara bir süre yediler karı sonra aldıkları krediyi kilitlediler yerli bankalara defolup gittiler. Bunlar hep bu ülkenin sırtındaki kamburlar. İşsizlik oranları da nasıl hesaplanıyor malum. İnsanlar umutsuzluktan iş aramıyorum diyor ankette hop bu işsiz değil. Daha da ne çıkacak belli değilken hal bu... Böyle giderse daimi şampiyonluk garanti




https://www.dunya.com/kose-yazisi/mahfi-egilmezden-sefalet-endeksi/419878

Al sana 2016 OECD verilerine göre genç nüfusta istihdam edilmemiş eğitimde de olmayan insan oranlarındaki şampiyonluğumuz. TUİK uzun süredir doğru düzgün istatistiki veri yayınlamıyor. Eskiden yayınlanan pek çok data artık halkla paylaşılmıyor. Sayıştay iptal edilmişken TUİK ne zaten?


https://data.oecd.org/youthinac/youth-not-in-employment-education-or-training-neet.htm

Gelir dağılımındaki adaletsizliği bırak düzeltmeyi üstüne benzin döken iktidar borçlanmayı büyüme olarak takdim edip alayımızı borçlandırdı. El parasıyla nereye kadar sefa sürülür? Bankalar size güneşli günde şemsiye sattı şimdi yağmurlu günde o şemsiyeyi geri istiyor üste de borçlusun diyor.





Parayı betona asfalta gömdün mü o yatırımın getirisi ülkeyi döndürmez, uzun vadeli getiri tarımda, sanayide, turizmde diyoruz daha hala yol yaptılar. Asfalt ve çimento yemeye alışmaya başlayın o zaman.



Ama paran olmasa da Yavuz'un fahiş yapım fiyatını senelerce ödeyeceksin çünkü biz arkadaşlara uluslararası tahkim yolu açık olmak suretiyle öyle veya böyle çatır çatır ödeyecekler siz hiç merak etmeyin, bunların alayı keriz dedik.



Ondan sonra bas bas parayı, faizi arttır mecburen vs. derken enflasyondu, işsizlikti, likitide sıkışıklığıydı oydu buydu gir döngülere çıkama. Buyrun para arzı çılgınlığı.



https://evds2.tcmb.gov.tr/index.php?/evds/serieMarket/

Kenar mahalle esnafı çakallığıyla memleket yönetilemez dedikçe dinlemediler battık. Şimdi kucaktan
kucağa geziyoruz.



Seçim vaadine bak sen. Beyler yapmayın böyle çok şımartıyorsunuz bizi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar spam değilse küfür vs. içerse dahi yayınlanır ama biraz vakit alır :)