7 Şubat 2021 Pazar

UNUTMA İNSAN VAHŞİ BİR HAYVANDIR


Ben de böyle olaylar karşısında ay çok şaşırdım insanlarına çok şaşırıyorum. Biliyorum size yalanlar söylediler, yok hayvandan üstünsünüz hatta siz hayvan bile değilsiniz yok tanrının kusursuz bir eserisiniz falan filan. Bunu bazen size gaz vererek sizi ehlileştirip sakinleştirmek için yaptılar bazen saraylarda keyif sürmek için ama yaptılar ve siz de inandınız oysa insan evrim geçiren vahşi bir hayvan işte ve o evrim geçirme şekli her insanda eş zamanlı ve benzer şekilde ilerlemiyor. Nasıl ki sars-cov-2 çeşit çeşit mutasyona uğruyor ve kimi mutantlar canavar gibiyken kimi sessiz sakin yok olup gidiyor insan evriminde de bu kadar büyük farklar olmasa da epey bir fark var.  Velhasıl kar küreme mevzusundan cinayet de çıkar intihar da.
 
Konu özelinde öyle bilgisiz ve öyle cahilce yorumlar yapılmış ki. Madem yorum yapacağım bari oturup biraz araştırayım konuyu bile dememiş çoğunluk çünkü aptallıklarından ve cehaletlerinden hoşnutlar. Bu hallerine direnmek akıllarının ucundan bile geçmiyor. 

Mesela çoğu kişi demiş ki işte bunlar da White Trash bilmem ne. White Trash ABD'deki eğitimsiz, cahil, aptal, insanların sırtına yük olan, sürekli sorun çıkarıp suç işleyen beyazlar. Bizdeki çomardan farklı çünkü bunlar genelde suça meyilli tipler oysa bizdeki çomara bakıyorsun suça meyil var ama genelde suç işleyecek göt yok yahut eğitim de var ama çomarın önde gideni vs. Bakıyoruz bu olaydaki cinayeti işleyen tipe adam yüksek mühendis, donanmada çalışmış maratoncu, evli çocuklu, maddi durumu iyi, daha önce suç filan işlememiş yani eğitimli aile babası bir profil. Kimisi de eskiden donanmada olmasına takmış asker işte psikopat yani filan diyor yani böylesine bir cehalet de. Asıl normal şartlarda askerin bu kadar basit mevzularda kontrolünü kaybetmesi beklenmez ama bizimki gibi artık şirazesi hepten kaymış asker ve kolluk seçiminde psikopatları öncüleyen ülkelerde halkın böyle düşünmesi beklenir ama insan bir sorgular sorun askerlikte mi yoksa sistemde mi? Ha sen yine ordu düşmanı ol tabi, kapına IŞİD dayanınca hepimiz kardeşiz cümleleri ile savunursun kendini bu vahşilere karşı eminim çok işe yarar!

Cinayete kurban giden çift de 15 yaşında otistik oğlu olan bir aile. Sorunlu tipler oldukları o kısacık görüntülerden de az çok belli. Bu olayın öncesi de varmış. ABD'nin ilgili bölgesinde herkes kapısının önünü ve kaldırımları kar yağışı halinde süpürmekle yükümlü yapmayana ceza yazıyorlar. Bu çift de daha önce de evlerinin önündeki karı katilin evinin önüne doğru süpürüp karı oraya yığmışlar ve katile bu sebepten geçen ay da ceza yazılmış. Aynı şeyi tekrar yaptıklarında kavga çıkıyor itiş kakış oluyor öncesinde. Şimdi tabi denecek ki yahu şuncacık meseleden cinayet ve intihar mı çıkar. Çıkar efenim çünkü söz konusu hararetli ortamlarda çoğu insanda mantık iptal olur ve devreye limbik sistem girer. Çünkü insan denen hayvan da diğer hayvanlar gibi varlığına bir saldırı olduğunu düşünürse kendini tehlikede hisseder. Bunu gerçekte tehlikede olmasa dahi bölgesindeki istenmeyen ve olası tehlike olarak gördüğü herhangi birine karşı hissedebilir zira gerçekleşmekte olan olayı değerlendiren amigdala pek özenli değildir ondan gelen sinyallere frontal lobda bir çeki düzen verilmesi gerekmektedir fakat bu her zaman gerçekleşmez zira olaylar aşırı stresten dolayı başka bir zaman algısında ve çok çok hızlı gelişmektedir ve insanın sahip olduğu gelişmiş otokontrol mekanizması da devreden çıkmıştır eğer dışardan makul bir müdahele gelmezse freni patlak kamyon gibi yokuş aşağı felakete koşmak  kaçınılmazdır. O noktadan sonra bu durumun içindeki insanın istediği tek şey içine düştüğü stresli duruma son vermektir  ve limbik sistemden gelen alarmları değerlendirirken önüne sadece iki seçenek çıkar; savaş ya da kaç.

Burada tarafların her ikisinin de kaçmayı seçmediğini gözlemliyoruz. Yapılan hakaretler kışkırtmalar ve geri adım atmama ego ile açıklanmış ama aslında mevzu pek öyle değil. Yaptıkları kaçıp alan hakimiyetini karşı tarafa bırakmak yerine bölgesinin üzerinde hak iddia etmeye devam etmek. Her hayvanın kendi bölgesi vardır ve o bölgelerde tek hakimiyet yoktur halka içinde halka bir hakimiyet vardır. Güçlü olan zayıf olana burası benim sen burada benim için tehlike arz edemezsin demek için bazen sadece korkutarak onu sindirir bu işe yaramazsa onu öldürür. İnsanlık tarihine baktığımızda ne kadar insan işi di mi? Bu arada tehlike arz etmek derken illa karşısındakinin güçlü pençeleri olması gerekmiyor bölgedeki kıt kaynaklara ortak olması da sıkıntı. Burada kaçmayı seçmeyip bölgedeki üstünlük iddiasına devam edenlere bakıyoruz bunlar bir de komşu dolayısıyla alan hakimiyeti üst seviyede yani benzer bir durum otopark yeri kavgasında da yol verdin vermedin kavgasında da yaşanabilir ama daha çok arazi mülkiyeti kavgalarında ateşlenir bu işler malum yok davarın tarlama girdi o bu. Öncelikle avaz avaz hakaret eden ısrarla sen korkaksın diyen şişinen acayip hallere giren çift klasik karşı tarafı kendini olduğundan daha büyük ve gürültülü yani güçlü gösterip korkutmaya çalışan hayvan davranışları sergiliyor. Siz de bir çok hayvanla karşılaştığınızda size zarar vermesin diye eğer şişinip kendini olduğunuzdan daha büyük gösterip ayaklarınızı yere vurursanız ya da bir şeylerle gürültü çıkarırsanız bu hayvanların korktuğunu gözlemleyebilirsiniz ama bunu ayıya filan yapmayın tabi o sizden güçlü olduğunu her halukarda biliyor yemez yani.  

Bir kısım insan kadının da silah çektiğini söylüyor ama kadın adamın eve gidip gelişinden sonra nihayet bu iş pek hayırlı bir yere gitmiyor kanaati edinip ama alanı da hala terk etmeyip son çare cep telefonunu çıkarıp yine karşı tarafı güçlü olduğuna ikna etmeye kasıyor bunu da bak seni kameraya çekiyorum zaten evlerde de kamera var bu işin polisi var idamı var diyor yani devlet otoritesinin gücünden nemalanmaya kasıyor anlayacağınız. Ve fakat karşısındaki çoktan otomatik pilota bağlamış zaten bilişsel düzey tamamen iptal oturup onu düşünecek bir durumu yok.  

Bu olan bitenin zeka seviyesi ile de bir alakası yok gayet zeki eğitimli ve sosyal yaşama uyumlu medeniyetle barışık ve onu destekleyen insanlar da bu tip durumların içine düşebilir. Bu olayda da katil muhtemelen böyle biri zaten. Ama şu bir gerçek ki duygular düşüncelerden çok daha güçlü uyarıcı ve uyuşturuculardır ve toksiktirler de. Her türlü manipülasyonda insanların duygularına oynanması da bu yüzde dikkat edin manipülatörler asla mantıkla ikna etmeye çalışmaz daima duygulara oynar. Ha o zaman misal amigdalayı kesip atalım ya da beynin orasını burasını doğrayalım kimse vahşileşmesin derseniz onu da denediler efenim o işler pek öyle olmuyor birincisi onlar bize lazım şeyler ota dönüp hiçbir şeyden keyif almayıp depresyonla seri intiharlar falan filan netice kaos yıkım olur çünkü zevk almak da ilkel bir güdü. Bir ikincisi beynin şu bölgede şu işlevleri var u işi şöyle yapıyor diye bahsedilen şeylerin pek çoğu bazı gözlemlere ve teorilere dayanıyor aslında beynin ne nane yediği ve nasıl yediği tam anlaşılmış değil. Farklı bölgeler farklı işlerde farkı işbirlikleri yapabiliyor diğer bölgenin görevini devralabiliyor neticede tam olarak anlayamadığımız bir organizasyon var kaşımızda. 

Şimdi olan biteni maç yorumu gibi kendimce anlattım ama olay elbette son derece trajik. Bazıları da doğal seleksiyon demiş ama her iki taraf da çocuk sahibi yani genlerini çoktan aktarmışlar ve çocuk sahibi olacak yaşta da değiller olsa olsa toplumda başka sorunlar çıkarmaları konusunda elemine olmuşlardır. Yine de insan salt mantıktan ibaret olmaz olmamalı. Bana göre ideali ortalamada %50 mantık %50 duygu ha yeri gelir bazen %51 mantık bazen %51 duygu olur duruma göre. Velhasıl bu insanların kendi kendilerine anlamsız bir cehennem inşa edip hayatlarını trajik bir şekilde son bulmasını hem hem mantık hem duygu kabullenmez. Ve fakat bizler biyolojik makineleriz ve ne kadar bilişsel evrim geçirsek de birincisi herkes aynı seviyede değil ikincisi böyle güçlü kimyasal salgılanmalar söz konusu olduğunda o çağlarca süren evrim iki dakkada yalan olabilir.

Velhasıl kimse ne kendinin ne de karşısındakinin yapabilecekleri hakkında keskin yargılara sahip olmasın. Kimisi çok çabuk vahşiye bağlar kiminin ki zaman alır ama herkesin bir fiyatı olduğu iddiası doğru olmasa da herkesin nörokimyasal bir sınırı vardır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar spam değilse küfür vs. içerse dahi yayınlanır ama biraz vakit alır :)