9 Mayıs 2018 Çarşamba

SİYASİ PRAGMATİZMDE HER ŞEY MÜBAH MI?

İnce'nin erkeksen çık karşıma gibi cinsiyetçi bir dil kullanması, Akşener'in kamunun bilinçli olduğu için dürüst ve tutumlu vatandaşlarından alıp borç tuzağına düşen bilinçsizlere boçlarınızı sileceğim demesi vs. elbette etik şeyler değil. Fakat mevcut sosyal yapı maalesef satılık insanlardan, boş laflarla gaza gelen tiplerden oluşuyor. Bunun eğitimle fukaralıkla onla bunla çok yakından ilgisi olsa da doğal gerekçe gerizekalılık(Her zaman budur zaten).

Bunları siyaseten yapılması gereken buydu deyip düz bir şekilde savunmamak lazım elbet fakat oyunun kurallarını değiştirmek için önce galip gelmenlz gerekir. Kurallar değişmeden kendi kurallarına göre oynarsan sonuç bellidir. Velhasıl siyasi pragmatizmin kirliliği aslında faydalı olabilecek pek çok insanın siyasete girmesinde en önemli engel. Fakat umudum odur ki dürüst bir dünyanın temelleri mecburen atılacak. İnsanlık bu olmadan yapamayacağını anlayacağı bir noktaya doğru koşuyor çünkü. Bu tarih boyunca böyle oldu zaten ve günümüzdeki teknoloji düşünüldüğünde her şey çok daha fazla hızlandı.

Karşımızda bizleri çiftliklerindeki davarlar gibi gören bir avuç manyak var. Hayır kuklalardan bahsetmiyorum. Emin olun dünyadaki tüm depresif ortam pek çok değişkenin hesaplanması sonucu bir gereklilik bunlar için. Düşünün ki depresyon bile bir araç bunlar için. Korkuyla tehdit etmek değil sadece aynı zamanda depresyon tüketimi arttırır mesela. İnsanlar kendilerini iyi hissetmek zorunda kalıp maddeye bağımlı olurlar. Bu bağımlılık kolaylıkla kullanılmalarını sağlar. İki kuruş maaş alıp en pahallı cep telefonunu satın almak insanın o kadar it gibi çalışıp eziyet çektim madem öyle sefa süreyim deyip kendini ödüllendirmeye çalışmasıdır. Huzurlu bir insan huzuru böyle saçma bir şeyde aramaz. O yüzden mutsuz, huzursuz, güvensiz vs. hissetmemiz de onların planlarının bir parçası.

İyi hissetmek her şeyi düzeltmek o kadar da zor işler değil aslında. Önce şunu kabul etmek lazım. Aslında her ne düşünüyorsak hepimiz öyle veya böyle yanılıyoruz. Eğer öyle olmasaydı insanlık o mükemmel fikirlerin peşine düşmekte tereddüt etmezdi. Mesih beklemeleri ondan, lider beklemeleri vs. de ondan. Bir ümit var içlerinde. Bunu kendileri başarabilirler ama böyle bir başarı ancak kollektif bir şekilde mümkün. Çünkü insan sürü hayvanı. Çünkü insan tek başına bir dünya olsa da dünya için hiçbir şey. Her yol mübah demiyorum. Amacın iyi olduğundan eminsek pek çok yol kabul edilebilinir demek istiyorum. Amaçlar o kadar farklı değil. İnsanların amacı bellidir; önce temel ihtiyaçları karşılayıp hayatta kalmak sonra böyle bir dünyada lüks denebilecek ihtiyaçlarını karşılamak. İhtiyaçlarımızı kulaklarımıza fısıldayanları dinleyerek değil de kendimizi dinleyerek bulmayı öğrenirsek o kadar da farklı olmadığımızı göreceğiz diye düşünüyorum.

Bu söylediklerim pek çok defa yazıldı, çizildi, anlatıldı ama anlaşılmadığı ortada. Anlaşılana kadar tekrar etmekte fayda var gibi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar spam değilse küfür vs. içerse dahi yayınlanır ama biraz vakit alır :)