30 Kasım 2017 Perşembe

PİREMSESİN 10 YILLIK BOTU GEYİĞİ




Bunu da vay efendim asalet diye iteliyorlar. Bu bildiğin Kayserili kafası, fazla göze batmayayım da aç tipleri kendime bilendirip üstüme atlatmayayım. Elbet bunun karşıtı görgüsüzlük de ayrı manyaklık.

Kraliyet mensuplarının resmi törenler haricinde aşırı pahallı cafcaflı giyinmesi vs. yasak. Törenlerdeki abartıyı da yine ben Dingiliz halkını temsil ediyorum(bir de tanrının temsilcisiyim kafası da var bunlarda. Kraliçe aynı zamanda kilisenin başı) itibar cart curt diye iteliyorlar(ne kadar tanıdık!).

Geçen Celal Şengör monarşi savundu bilmem ne demişlerdi. Detayına bakmadım ama meritokrasiden bahsediyor olabilir. Bu arada Şengör Aristo'nun dediği gibi demiş ama meritokrasi Platon'un düzgün bir şekilde tanımlayıp sınıflandırdığı bir mevzu. Bu Şengör de ayrı çeşit bir deli modeli olduğundan pek tahammül edemiyorum ondan iyicene inceleyemedim :/

Monarşi meritokrasinin araya miras usülünün girmesi ile bozulmuş halidir. İlk liderler savaşta gösterdikleri başarılar ile ön plana çıkan liderlerken sonra sonra çoluğuna çocuğuna ünvan devredince çocuk da pırasa çıkınca patlamıştır bu sistem. Bunun en belirgin örneği Roma imaparatorluğunda yaşandı. Beş iyi imparator deinlen dönemde yetenekli imparatorlar başta olduğundan şahlanma yaşandı lakin o dönem son imparatorun gerizekalı oğlunu imparator yapması ısrarı ile kapandı.

Toplumlar liderleri ölçüsünde ilerler yahut boka batar. Liderde zeka, yetenek, liyakat ve erdem yoksa o toplum kendi bokunda boğulur. Meritokrasi toplumdaki görev dağılımlarının bu esasa göre yapılmasına dayanan bir sistemdir. Böylelikle sübyancı bir sapık kendine rahat ortam sağlasın diye her konuda yetersiz birilerini başa getiremez.

Atatürk'ün kurduğu sistem meritokresinin bozulmamış haliyle işliyordu(Eski Türk Devletleri de böyle işlerdi; Hun, Göktürk vs.) ta ki ölümü ile işgalin başlamasına dek.

Bugün gelişmiş ülkelerde görünürde demokrasi vardır ama arkasında meritokrasi yatar. Bu kraliçeler filan da süs bebeği yani. Halkların eline pek çok oyuncak verir ve sonra işlerine bakarlar.

Bizim halkımızın günümüzde eline verilen oyuncak ise maalesef yozluk ve sapıklık. Halimiz de ortada.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar spam değilse küfür vs. içerse dahi yayınlanır ama biraz vakit alır :)