8 Aralık 2017 Cuma

SADECE HAKİM VE SAVCI MI YOZ YA AVUKATLAR?




Bu tamamen pazarlık konusu ama daha vahim bir hata var hukuk sisteminde. Davanın maddi değeri üzerinden yasal olarak avukatlık ücretleri belirleniyor. Misal araziniz var ve davalıksınız. Davada arazinin değeri ekseri bilirkişi raporu ile belirleniyor. Avukatlar için bilirkişinin değeri yüksek göstermesi açık bir avantaj. Çünkü değer arttıkça ücreti artıyor. Yani davanın gidişatına göre kaybedeceği belli olan avukat da yüksek değerden hoşnut olduğundan bilirkişi raporu abartılı olsa dahi itiraz etmiyor rapora. Zaten bu avukatlar da kendi aralarında mesleki çeteleşmiş tipler. Esnaf loncası gibi birbirlerini tutuyorlar.

Bu öyle bir lonca ki Türkiye'de avukatlık ruhsatınızı kaybetmeniz neredeyse imkansız. Bakınız nice hapilerde yatan tipler var hem hala avukat hem vekil hem bilmem ne. ABD'de gördünüz mü mesela Reza'nın avukatı rüşvet verdi diye hemen baroyu göreve çağırıyorlar. Dakkada mesleğini yapamazsın bir daha öyle sıkı kurallar var. Burası o bakımdan da çiftlik. Görünürde yönetmelikler onlar bunlar var ama baro bizzat kendisi işletmiyor onları. Güya hukuk insanı bunlar.

Aralarında iş paslaşması vs. de olduğundan hatta işin açıkçası kendi aralarında anlaşıp müvekkillerini de kazıkladıklarından hayatlarından oldukça memnunlar. İşini avukata teslim eden ve tüm haklarını savunacağını öngören kişi için burası pek bilinen bir detay değil. Hakimin de taraflar itiraz etmezse yapacağı bir şey yok. Velhasıl bu avukat açgözlülüğü kaybeden tarafa hem mahkeme masrafı hem de ödenecek avukatlık ücreti bakımından giriyor. Her avukat böyle değil elbet ama onlar da aç geziyor zaten. Hukuk sistemindeki yozlaşma sadece hakim, savcı yozlaşması değil yani. Komple irin bağlamış her yeri. Bunun çözümü ne? Bu ben sana bu kadar pra kazandırdım ver komisyonumu esnaflığı gibi yürümemeli. Aslında baştan pazarlıkla avukat ve müvekkil ödenecek tutarı anlaşmalı. Devlet davanın büyüklüğü ve harcanacak mesai üzerinden avukatlık ücretini bugünkü kadar basit minimum tutarla değil daha gelişmiş bir formülle hesaplamalı. Bu resmen götürü usülü iş. Emlak komisyonucusu mu bu tipler? Avukat.

Avukat kamu hizmeti yapar. Yani sen mesela kamu hizmeti yapan misal hazinede çalışan adam devlete şu kadar para kazandırdı diye komisyon mu ödüyorsun hayır maaş veriyorsun arada da eğer ki kişisel bir başarı gösterip herhangi birinin halledebileceği değil de zor bir şeylerin üstesinden gelmişse ve rütbesini de yükseltemiyorsan bonus vermelisin. Bunun da böyle olması lazım. Avukatlık ciddi bir meslektir esnaflık seven gitsin esnaflık yapsın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar spam değilse küfür vs. içerse dahi yayınlanır ama biraz vakit alır :)