30 Ekim 2017 Pazartesi

KAYI MESELESİ

İYİ Parti vesilesiyle yine gündeme oturdu bu Kayı boyu mevzusu. Osmanlı'nın Kayı boyundan olması tamamen sonradan secere uydurma hikayesi.

Timur Kayı boyundan geliyorum Oğuzları Kayı boyundan olmayan yönetemez deyip Oğuzların lideri ilan ediyor kendini(Bu arada Timur'a da Moğol filan deniyor ama kendisi bilinen bir Türk ailesinin ferdi ve bildiğin Türk, Türkçe yazışıyor hatta Osmanlı ibişiyle).

Oğuzlar da malum en büyük Türk kitlesine tekabül ediyor. En çok gezen en çok onla bunla karışan da bunlar. Biz de bunlardanız ama hiç sevmem neyseah.

Bu Kayı boyu yönetici olur mevzusu destanlarda bile var. Bunun asıl sebebi de Kayı boyunun savaşçılardan menkul olması. Her boyun kendine göre uzmanlaştığı alanlar var. İddia edilenin Türklerde aksine ticarette uzmanlaşanlar da var. Sadece hayvancılık değil, dokuma, süs eşyaları türlü çeşit ticari ürün satışı vs.

Türk devletleri de ordu devlet oldukları için mevzu varsa lider Kayı boyu. Ayrıca Türk devletinin yöneticisinin anasının da babasının da Türk olması gerektiği gibi gelenekler de var velhasıl Timur'un bu beyanını duyan Osmanlı ahan da biz de Kayıyızkine deyip geçmişe secere yürütüyor.

Aslında bilinen ailelerin seceresi zaten belli olur, tıpkı Timur'un ailesinde olduğu gibi hatta sıradan ailelerin de secereleri bellidir yani insanlar kimlerdendir bilir.

Ama Osmanlı nereden çıktı ne bok yedi pek belli olmayan bir sülale ki sonra sonra zaten malum Türklük filan da kalmadı. Çıkış noktalarının Bizanstan olmasından tutun da Pers olmalarına dair pek çok iddialar var(o burun^lar hiçbir Türkten çıkmaz. Ne kadar kassan, bunlar gibi 30 ayrı ırktan anayla karsan karıştırsan da mimkinli değil) fakat bilinen o ki kim oldukları çok da malum değil. Olay bu yani.

Bu arada Osmanlı tarafından zorla balkanlara göç ettirilen ailelerin kimlerden olduğu Osmanlı tarafından bir bir not alınmıştır. Bir tez çalışmasında göç ettirildiğimiz yerlerle kıyaslayınca anne ve baba tarafım ki biri Yunanistan'a biri Bulgaristan'a göç ettirilmiş aileler, ikisinin ailesi de aynı yerden sürülmüş aslında ve Kayı olarak işaretlenmişler. Zaten balkanlara sürülenler de ekseri savaşçı boylar. Bunları sınıra sürelim düşmanla başbaşa kalsın bize bulaşamasın kafası.

Oğuzlar açılın ben geliyorum Timur gibin! :p

2 yorum:

  1. Güzel, değerli bir konu seçip bu denli kötü anlatmanıza şaşırsam mı bilemedim. Kendimi lise 2'deki bir çocuğun özel whatsapp yazışmalarını okur gibi hissettim. Bu dili neden böyle tuhaf bir şekilde kullanmayı seçiyorsunuz, TDK'ya postmodernizm taklaları attırmayın, yemez. Bence 25 yaşın üstünde kimse okumak istemez bu yazınızı. Değerli bir bilgiyi hiç etmişsiniz. Dili böyle kullanınca sevimli veya komik olmadığını belirtmek isterim, ancak basit ve değersiz duruyor.
    Buna rağmen, içinden anladığımız kadarıyla, bilgi için teşekkür ederiz. Her ne kadar kaynak göstermeseniz de... Neyseyah, mimkinli değil, falan yani gibin...

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Ata kardeş, elimdeki dil bu ve didaktik bir dil hiçbir zaman hoşlandığım bir üslup olmadı. NE anlatırken ne de dinlerken. Kaynak göstermemem öncelikle yazının bilimsel bir çalışma olmamasından kaynaklı. Öyle yazılar da yazıyorum bazen ama istiyorum ki insanlar bu da neymiş desin oturup kendi araştırsın baksın. Burada ipuçları var sen google'ı kullanırsan, araştırır ve bulduklarının üzerine düşünürsen bilgiyi hap gibi almak yerine kendi bilgi paketini oluşturur ve onu kendi mantığınla süzerek kendi yaklaşımınla değerlendirerek neticede kendi fikrini elde edersin. Kimse benim gibi düşünsün filan istemiyorum. İnsanlar düşünsün istiyorum. Eğer ki amacım bilgi ve fikir dikte etmek hatta abartıp manipülasyon yapmak olsaydı o çap da bende yok değil. İnsanlar da düşünürken de ergen gibi yazmış gibi detaylara fazla takılmasın, şekilden çok içeriğe dikkat kesilsin. Ve o acayip dil kullanımı da tembelliğe alışmış beyinlere küçük şoklar yaşatmak için :) Okuyanın yaşı da beni çok ilgiledirmiyor ama keşke gençler okusa. Fikri sabit olmadan önce son olarak bir o sokağa da bakayım bir şu patikada da gezineyim deseler. Evet çok şey bekliyorum ama beklentileriyle nikahlı biri de değilim o kadar. Olsa da olur olmasa da eyvallah.

    YanıtlaSil

Yorumlar spam değilse küfür vs. içerse dahi yayınlanır ama biraz vakit alır :)