15 Ekim 2017 Pazar

DAHİLER DİNDAR OLABİLİR Mİ? EL CEVAP: DELİ DEĞİLSE OLAMAZ

Gördüm ki kamuoyu inanç ve zeka arasında bir korelasyon var mı yok mu onu tartışıyor. Hiç şüphesiz her türlü mevzunun yedek bilirkişisi olan benim bu konudaki yorumlarım aydınlatıcı olacaktır. Daha önce "BEYNİN PEK DE ÖYLE ÇALIŞMAYIŞI HK" ( https://mariadebonne.blogspot.com.tr/2017/06/beynin-pek-de-oyle-calismayisi-hk.html )  adlı metnimde bu konuyu irdelediğim üzere her deli dahi değildir ama dahiler de delirebilir. Bu bağlamda dindar dahi örneği gösterirken bu gerçeği unutmayalım, hele bırak dindar değilim demeyi dünya yuvarlak dendiğinde bile derisi yüzülen insanların olduğu çağlardaki insanları dindar diye lanse etmekten muhakkak kaçınalım. Ha bir de efendim şu papazmış ama bilmem ne napmışçılar var aynı çağlarla ilgili Yahu bu eğitim işi düne kadar kilisenin onun bunun tekelinde işlerdi. Kitaplar filan İstiklal'de butik dükkanlarda satılmıyordu. Kilit kilit üstüne nerelerde saklıyorlardı her türlü metni, bilgiyi. Papaz bulamayacak da saraydaki köle mi bulacak? Açlıktan iliği kemiğine yapışmış vebadan ha öldü ha ölecek çiftçi mi bulacak? Bir şey bulabilmenin ön şartı bu işlere girmek zaten. Sübyancılar için de mükemmel alan mesela. 

Pek çok kavram çoğunluğun kafasında oturmadığı için bir de tanrı kavramına göz atmak gerek. Bazı kıt zekalar şu ifadeyi itelemeye çalışıyor. Efenim böyle mikemmel bir sistem tesadüfen bık bık zeki insan şaparmış bu gerçekliği bilmem ne. Tanrı da mükemmel ama oluvermiş diyorsan o zaman "Ene'l*Hakk" diyen adamı niye şaptınız? Evren de mükemmel ve hep vardı? Mesela atıyorum Big Bang'ten önce başka türlüydü şimdi başka türlü yarın başka türlü olacak ama hep vardı? Hadi bakalım. İşte bu noktada tanrı kavramının ne olabileceği üzerine kafa yoruyoruz. Tanrı kavramının dinlere göre değişken olduğu bir gerçek. Sebebi de tamamen soyut ve insan uydurması bir kavram olmasından. 

Bazı kavramlar bazıları tarafından soyut olarak ele alınmaya çalışılır ama bunlar somuttur. Mesela iyi, kötü, güzel, çirkin. Bu kavramları farklı yazılarımda ele aldım ve detaylara girmek istemiyorum ama mesela kötülük nedir derseniz buyrun "VİCDAN KÖTÜLÜĞÜN DOYMA NOKTASIDIR" https://mariadebonne.blogspot.com.tr/2017/05/vicdan-kotlugun-doyma-noktasdr.html 


Bazı soyut kavramlar da o kadar somutlaştırılmıştır ki bu yüzden sürekli evi terk eden melekler gibi dramlar vs. Bu arada Kuran okusaydın bilirdin ki meleğin senin boklu evindeki sikimsonik hayatında ne işi olacak meleğin? Melek belli görevler için dünyaya inen bir varlık olarak tasvir edilmiş. Misal peygambere vahiy getirmek, misal can almak(Azrail filan da değil adı hatta Hristiyanlıkta bile Azrail değil, bilimum melek) , misal çok zor durumda kaldın savaş bilmem ne hadi 5000 melek insin dalsın şu kefereye filan gibi işler. Yardım için melek çağırmak, ortalıkta melek gezmesi filan bunlar hristiyan inancı ve sen hiçbir şeyi ne peygamberden ne de meleklerden isteyebilirsin. Her şeyi Allah'tan istiyorsun o da lüzum görürse yapıyor bi bişiler aksine kasmaların hep bızımla diyilsin ile neticelenebilir. Hele bir de Allah'ın bildirmediği bir şeyi o bildirmiş gibi yapmak. Hadi bakalım şirkin kralı, yallah ateş seni çağırıyor :/  Bakınız bir ateist olarak fetva vermekten ben de hoşnut değilim ama yahu bir tane kitap var onu da okumuyorsun be kardeşim? Hayatını ipotek etmişsin ama sözleşmeyi okumuyorsun?!?

Tanrı kavramı daha doğrusu çeşitli tanrılara atfedilen ünvanlar, onlara tapınılma gereği, onların yaptığı işler, bakış açıları, insanlıktan ondan bundan beklentileri, amaçları(!) vs. tamamen değişken olabiliyor. Burada sadeleşmeye gidersek bir veya birden fazla yaratıcı(ekseriyetle yaratıcı tanrı birdir aslında diğerleri bunların çocukları yahut emir erleri, görevli memurları gibi tiplerdir, insanlık bunları uydururken de mutabık kalamamış tabi) bu evreni ya da evrenleri yahut artık bildiğimiz bilmediğimiz her ne varsa hepsini yaratan bir varlıktır. Laboratuvarında bir fizikçi filan da değil çünkü kendisi hep var(yaygın hikayeye göre) ama olmayan şeyler yaratıyor. İnsanlık bazı deneyler yapıyor ama onların hiçbirinde sıfırdan bir şey yapma ihtimali yok şimdilik. Ve biz buna vay efendim köpeğin olayım çekmek zorundayız falan filan. E ben böyle bir olasılı varlığı "tanrı" olarak görmüyorum mesela. Hadi buyrun bakalım merhaba ateizm gelsin odunlar. Düşünen ve sorgulayan kimse de böyle görmeyecek ve biz hepimiz cehennemde cayır cayır yanacağız oysa ne de tatliş insanlardık. Ha belki de tanrı(lar?) kendisi de ateist olduğu için bir empati bi bişi olacak ve bize viski ikram edip yea o Nietzsche de ne enteresan adamdı ama huysuzdu diye attım onu zebanilerin önüne, eee çocuklar siz nabtınız beğendiniz mi dünyayı filan diyecek? Ben muhtemelen verdiğim cevapla Nietzsche'nin yanına postalanacağım ve o da haggaten huysuz adam be ya :/ Hadi bakalım, götünden uydurdukça bak ne şenlikli ortamlar çıkıyor ortaya?

İnanmak beynin yaptığı aldatmacalar gibidir. Beyin de anlamadığı yerleri kafasına göre anlamlandırabilir. Çünkü bilinmezlik, anlamlandıramamak beyni paniğe sürükler. Bunu bir tehlike var da ben mi anlayamıyorum aman göte gelmeyelim sonra olarak ele alır. 

Bazı kişiler çok acayip deneyimlere şahit olduğunu düşünebilir. Herkesin ileri derecede şizofreni olması gerekmiyor. Hepimizde belli derecelerde anlamlandıramama var. Tabi bazıları hamster seviyesinde o ayrı konu. Optik illüzyonlar bile beyne güven olmayacağının en önemli göstergelerinden ve buna dahiler dahi dahil. Zaten deliriyorlar da dedikti. Dahiye de güven olmaz yani. Hadi herkesi deli ilan etmeden şunu da ekleyeyim. Gördüğünüz, duyduğunuz, bildiğiniz şeyler diyelim ki gerçekten oldu. Bunlar mantıkı bir şekilde tekrarlayan ve ispat edilebilinir şeyler mi? Muhtemelen değil çünkü öyle olsaydı bütün dünyaya peygamber olduğunuzu ilan etmiştiniz bile. Edenler de var malum. Aslında tüm bu kokoyin partisi beyninizde oldu bitti ve hiçbir bok bilmiyorsunuz. 

Bilim bunun için var. İnanmaya değil bilmeye odaklı bir anlayış. Bunu takip edenler daha cesur çünkü daha zeki. Evet bir korelasyon arayacaksanız o titrek ve sinsi tiplere dahi demeyi bırakın. Zeka cesaret demektir çünkü cevabından hoşlanmasınız dahi soru sormaktan geri duramazsınız. O cevapları aramak için müptezel gibi gezersiniz ve önünüze çıkan engelleri de yıkıp geçmenin bir yolunu bulursunuz. Bu da cesaret işidir.  Motor bir kere açılmış basacak gaza elbet.

Algımızın ötesinde olan şeyleri kavrayamıyoruz onun için bilemezsinciler de var tabi. Ha yani algımızın ötesini bilemiyorsak götten atış serbest? Bu kadar tanrı ve din arasından da zarla belirleyeceğiz herhalde algımızın ötesindeki gerçeklik hangisiymiş? Algımız kadarız ve bundan fazlası olduğumuz bir varoluş biçimini de bilmiyoruz. HAYIR SEN DE BİLMİYORSUN! Bunu kabullen ve götünden uydurmayı bırak artık. Yeterince tanrı icat ettiniz zaten elinizdekilerle idare edin bir de. Hala tanrı uyduran var O_o

Bu demek değildir ki dinler tarihini yok sayalım. Maalesef öyle bir tarih var ve belki de bunlar daha sonra astarı yüzünden pahallıya patlayan bir çeşit ilkel devrimler. İnsanın ne kadar vahşi bir hayvan olduğunu bildiğimiz için insanların çaresizce değişik yöntemler denemesi anlaşılabilinir şeyler. Bunların çıkış noktalarının illa ki kötü niyetli olması gerekmiyor ama kötü niyetlilerin ellerine geçtikleri ve de zamanımıza göre hayli atıl ve kullanışsız oldukları aşikar.

Bundan da gayri elbette hayaller kurulabilinir, tahminler tahminlenebilinir, teoriler havada uçuşabilir. Zaten tüm bunları mutlak gerçekler sanmadığınız sürece bir sıkıntı olmuyor. Ama burada da öncelik bu senin hayalin mi yoksa acaba kimin hayali meselesi mesela. Bence ne hayatınızı ne de onun önemli bir unsuru olan hayallerinizi başkalarına kaptırmamalısınız. Sahip olduğunuz tek şey o zaten. Sahip çıkın kendinize ki kapanın elinde kalmasın. 

Ve kimse her neye inanırsa inansın sağına soluna dünyaya zararı dokunmadıkça hatta katkı sundukça bunda bir sıkıntı yok bana göre. Çünkü herkes öyle veya böyle deliriyor zaten gözümüzün önünde. Anlaşılan illa bir şeylere kafayı takıp kendilerini bu çok acayip travmalar yaşadıkları dünyada güvende hissetmeye kasıyorlar. Ama şu da bir gerçek ki dünyamız güvenli değilse bunda en büyük katkı insanın. Bu kadar çok travma yaşıyorsak onun kaynağını da tanrıda şeytanda değil kendinizde arayın. Evet sorun sizde ey insanlık :/












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar spam değilse küfür vs. içerse dahi yayınlanır ama biraz vakit alır :)