18 Şubat 2018 Pazar

La Casa De Papel

Dizinin ilk 1,5 bölümünü izleyince biraz sıkıldım ve İspanyolca'nın güzelliği hatırına öylesine izlemeye başladım. Bundan sonrası henüz izlemediyseniz dizi hakkında bilmemeniz gereken bilgileri içerir.

Öncelikle her dönemde suçluları sempatik gösteren dizi ve filmler çekilmiştir. Bu dizide bunun neden olduğuna dair özeleştrilsel bir açıklama yapılmış. Yani prospektüsü içine gizlemişler. Tabi bu biraz yüzeysel olmuş. Yani olay suçluların zayıflıklarını, harap olma nedenlerini ortaya dökünce empati toplaması daha da yanisi arabeskten faydalanma haklarını kullanması değil sadece. Elbette buna tav olanlar da var lakin çoğunluk aslında asla bu tip şeyleri göze alamayacak korkaklar olması ve gizliden hayranlık duymaları. Örümcek Adam en çok tutulan tiplerden mesela. Ezik ama süperm kahraman olabiliyor. Yahut Batman'in anasına babasına bilmem neler olmuş ama o ayakta kalıp hekresi dövmüş. Yanisi kazanana hayranlık besleme. Breaking Bad'de de Walter White ölünce protesto etmediler mi? Çünkü kendilerini projekte ettikleri hayali karakter kaybeden oldu. Artık bir "kahraman" değil. Yani gencecik çocukların dişlerini döküp hayatlarını mahveden uyuşturucu imalatçısı bir kahraman olabiliyor bunlar için. Kirişi o kadar kıramaış ezikler ki. Acınası. :/

Bu dizide diğerine göre olaylar farklı yönleriyle ele alınıyor gibi görünse de neticeyi yine al bak yine yediniz di mi diye bağlamışlar. Arada da tüm zamanların en kerizi olma adayı solcuları tavlamışlar. Bence sağlam dalga geçiyorlar bu solcularla. Fakat dalga geçilmeyecek gibi de değiller.

Olayları farklı yönden ele alacaksanız ki dizi bu imkanı sunmuş aslında size, şunu görün elbet. Devlet de adi bir suç çetesinden farksızdır. Onlar için de öncelik kendileri ve çevreleri. Yani bir büyükelçi kızı 11 İspanyol'dan daha değerli. Bunun uluslararası krizle filan alakası yok. İspanyol elçinin kızı için de aynısını İngilizler yapacak. Bu çete anlaşması, devlet anlaşması değil. Tıpkı soyguncular için kendi ekiplerinin aslında rehinelerden önemli olması gibi. Halk her türlü figürasyon bunlar için.  Aslında güya bunlar kabile devleti değil ve bu devletlerin Anayasa'ları vatandaşlarına eşit vatandaşlık sunduğunu iddia eden devletler. Taçlı kokonalar haiç tabi. Velhasıl eşit vatandaşlık kimsenin kimseden daha fazla yaşama hakkının olamayacağı vatandaşlık demek. Bu anlamda bizim devletimiz teorik olarak daha modern bir devlet. Ama sadece teori çünkü 100 yıldır Atatürk'ten başka Türkün uğramadığı bir coğrafyada yaşıyoruz belli ki. Yani devlet otoritesini elinde tutanlar teoride sana verilmiş olan hakları pratikte sunmuyorsa o artık mafyadır. Tıpkı büyükelçinin kızı içeriden çıkınca mutlu haberi büyükelçiye vermek için yani yalakalık yapıp statüsünü yükseltmek için sabırsızlanan özel harekat komutanı gibi yavşakların elinde büyü kgüç var demektir. O gücü ondan alacak olan sensin. Sen çoksun onlar bir avuç.

Filmde de ileri sürülen şey Robin Hood hikayesi değil elbet. Burada bir denge gösterilmiş. Bunların alayı suç çetesi o bu fark etme Yakalayan yakaladığını züküyor.

Ha bir de saçma bir ahlaki sav ileri sürüldü yok kimseden çalmıyormuşlar da bilmem ne. Evet bazıları it gibi çalışıp üç kuruşa tüm hayatını kiralamışken sen adalarda modalarda cimalar bilmem ne. Bu tıpkı  emniyt şeridini kullandım sen de mal gibi bekle trafiği demek gibi. Neden? Risk almışmış. Merkez Bankası'nı o veya bu soymuş fark etmez. HERKESİN İYİLİĞİ İÇİN ASLA SOYULMAMASI GEREKİYRO! O YAPTI BEN DE YAPARIM BİR MZARET DEĞİL TÜY DİKMEK!

Ve evet gördüm ki bazı mallar dizide bahsedilen Merkez Bankası fonlamalarının ekonomik sebeplerle nakit akışı için mecburen bankalara destek maksadıyla yaptıklarını söylemişler. He canım. Çünkü piyasaya nakit akışını sağlamanın olabilecek en dangalakça yöntemi bu, bu çok mantıklı ondan yapıyorlar. Sizin gibi kerizleri buldukları sürece daha neler neler yaparlar. Yapıyorlar da. Kara para aklıyorlar, silah ticareti, insan ticareti, enerji ticareti... Hepsi bol kanlı, hepsini yasal yasal götlerinize sokuyorlar... Sizler de meaşalla Helsinki'ninkinden folloş göt varsa demek hepsini aıveriyorsunuz :/

Ha bu arada motosikletle binaya dalma sahnesi gazdı gerçekten. Bana atımı getirin ulan diye bağırmış olabilirim evde :p









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar spam değilse küfür vs. içerse dahi yayınlanır ama biraz vakit alır :)