9 Şubat 2018 Cuma

ATATÜRK'Ü İMAN DURUMU İLE YARGILAYABİLECEĞİNİ SANAN AYMAZ YOBAZLAR VE TENGRİ

Yine Atatürk'ün iman durumu Allah jr'lara dert olmuş. Bu konudaki görüşleri kendin bağlar, biz de tam detaylarını bilemeyiz. Çünkü kendisi laikliği empoze etmek isteyen(Hayır laiklği Fransız icat etmedi, bu bir Türk devlet geleneğidir. Bizim devletlerimizde kimse kimseye din dayatmamıştır. Kimse kimsenin aklına vicdanına ipotek koyamaz zaten. Tanrılarınız anlattığınız gibilerse istese ipotek koyabilirlerdi, onlar bile koymamış çünkü o kafaya baktığımızda gördüğümüz şey zaten ağam bizimle eğleniyir o la la) ve insanların din ve vicdan mahremiyetine saygı duyulmasını isteyen biri. Bunu insanalrı kandırmak için yahut bir şeyden korktuğundan filan yapmıyor. Korkmak fiili ile Atatürk yanyana durmuyor zaten asla. Ondan ısmarlama filmde yok efendim gece karanlıktan korkardı bilmem ne propagandaları var. Elbet insanlar br şeylerden korkabilir, bir fob sahibi olabilir vs. ama Atatürk ne savaş meydanında ne siyasette asla ve asla korku emaresi göstermemiştir. Velhasıl dinle alakalı görüşlerini çok detaylı bilmiyoruz ama yaptığı konuşmalardan ve davranışlardan bazı çıkarımlar yapabiliriz ve bunlar kesinlk arz etmez.

Şimdi biraz da ben atayım tutayım; Birincisi Atatürk Muhammed'in dini dediği dine inanmıyordu. Ama bunun batı tipi materyalizm furyası ile filan bir alakası yok. Bu zaten Türklük konusunda hiçbir ödün vermeden yoluna Türk olarak devam etmek isteyen gelmiş geçmiş tüm Türklerin hemfikir olduğu bir konu. Buna isterseniz muhafazakar Türklük deyin isterseniz ırkçılık deyin biz sadece Türk olmak, bundan memnun olmak ve böyle kalmayı istemek diyebiliriz ancak. Zira bir kadın olarak doğmuş ve bundan memnun olan bir insana zorla sen aseksüel ol sen cinsiyet değiştir filan dayatması yapamazsınız. Halimizden aşırı memnunluk var yani .tabi Özü bozulmamış saf halimizden olmalı bu memnuniyet. Yoksa şaftı kaymış mutantlaşmış halinden memnun olanlardan ben de bir Türk olarak hoşnut değilim.

Ha ben müslümanım bende Türklük eksik mi derseniz müslümanlıkla neler yaptığınıza bir bakın. Bir Arap gibi kadını iknici sınıf varlık, bir mal, bir köle, bir damızlık olarak görüyorsan e yani. Yine kadın seks objesidir, masa gibi örtülmleidir hatta sokağa bile çıkmamalıdır diyorsan e yani. Yaşa bakmam yakaladığım sabi sübyana atlarım ister akrabam olur ister yabancı netekim bu sünnettir diyorsan e yani. Millet mühim değildir mühim olan aynı dine tapınmaktır o yüzden unut Türklüğünü tamamen Arap gibi yaşa işte dayatmasına he diyorsan e yani. Her şey sami ırkının dinleri ile başladı, ondan öncesi yalan dolandır, senin atan da ilkel barbar vahşilerdi, Muhammed onları adam etti dediklerinde ağzı açık ayran budalası gibi bakıyorsan e yani.... Liste uzun da islamın sana opsiyon olarak sunduğu ama senin reddettiğin bazı Araplıklara lapin gibi atlamıyorsan, Türkün erdemini, atasına saygısını, kültürünü kısaca Türklüğünü yani özbenliğini muhafaza ediyorsan istersen git budist ol. Netekim Türk tarihinde Türkler kimsenin duymadığı dinleri bile benimsemiştir. Mistikliğe merakımız çok, inanç meselesi de neredeyse genlermize kazınmış. Yani binlerce yıl önce de ilk Türk izlerinin rastlandığı Sibirya'da bile totem yapmış insanlarız. Velhasıl Türke tanrıya yahut dine ritüellere inanma demek biraz aksiyonlu bir şey. Dinsiz imansız tiplerimizde bile bu genetik kodlar devreye girer zaman zaman. Bakınız bu Arapçıların yok efendim inançsız insan yok aslında işte bu da Allah'ın hikmeti iddiası ile alakasız. Tanrılar ve dinler kültürlerin çıktılarıdır, kültürler de kolektifleşmiş bireylerin karakterleri ile oluşur. Alakasız bireylerden oluşan birliktelikler dağılır benzer birlikler uzun soluklu olur. Bu benzerliği suni yollardan elde etmek için beyin yıkamaya çalışanlar çoktur. Fakat biz Türkler organik birlikteliği yüzlerce yıl önce yakalamışız, ondan da kıramıyorlar bunu.

ve Türkün tanrısı Tengridir. Din denilen şey anlayamadığını anlamlandırırken düşünme şeklindir, bunu da kendi karakterinle yaparsın, kendi hayat felsefenle. Dinin yaygın şeklinin bilim ve felsefeden farkı dogmatik olmasıdır. Yani yeni deneyim ve bilgilerle revize edilemez, sabitlenir. Oysa Türk inanç sisteminde kamlar biliminsanı gibi kaşiflerdir ve sürekli yeni şeylerle, yeni bilgilerle, yeni aydınlanma evreleri ile karşılaşır ve bunları da halkıyla paylaşır(burada kafaları güzelmiş diyebilirsiniz ama bu organik takviyelerle sağlanan güzellikten çok genetik bir fonksiyon anomalisi muhtemelen :/)

Türk tanrısı Tengri de adalet için savaşanı seven, boyun eğmeyen, karakterli ve onurlu insanlara yardım eden ve onların azmini, başarısını gördükçe onları koruyan kollayan, ona yeni hedefler veren bir tanrıdır.

Ve Türkler her milletin kendince tanrıyı kavrama ve onun sırrına vakıf olma yöntemlerinin olduğunu kabul etmişlerdir. Yani Tengri Yahudillerin ya da onun bunun tanrısı gibi kendi sürülerine özel değil(Yahudilere özel tanrı sonraki versiyonlarda revize edilerek evrensel betimlenmiştir(Kitap çok satanlara girince devamındaki ticari kaygılar, yeni pazarlara açılma asdhkjfglh neyse işte)) tüm insanlığın tanrısıdır ve tektir. Sen ona Allah desen de Tengridir başka başka şeylerle ifade etsen de Tengridir. Ve Türkler Tengri bilincine Türk gibi ulaş diyerek kimseye dayatma yapmaz. Çünkü Tengri bilincini taklit ederek elde edemezsin, kendi özünden, malzemenden gelenleri kullanarak pişebilirsin ancak. Bize başka kültürlerden giren mitolojik anlatılarımızı esas almayın. Türk mitolojisinin özünde de bahsedilen farklı güçler vardır fakat Tengri tektir ve insanlığın ve alemlerin tek yaratıcısıdır. Tengri ile kurulan bağ da, diğer varlıklarla kurulan bağ da sevgi ve saygıyla kurulur. Burada yine bir konuya değinilmeli Vahdet-i Vücut anlayışı bize değil Perslere aittir. Bizde Enel Hak diye bir şey bizde yok. Evet bunlar İlgi çekici yaklaşımlar ve kökenleri Hindistan'dan oradan burdan çıkıyor İlgi çekici bir yaklaşım ve kökenleri Hindistan'dan ama bu bize ait bir yaklaşım değil. Tabi Alevilikte orada burada Türk kültüründe karşılık bulmuş zira çok fazla coğrafyada çok fazla kültürler etkileşimde bulunduk, bunlardan biri de Persler ama üzgünüm kötü bir haberim var, Persler de bizim düşmanımız :/ Ünlü Pers destanlarına bakın Türklere saydırmaya doyamamışlar ve dahi Türk Devletlerine sızıp devşirme olarak yöneticiliğe kadar yükselip ebemizi bellemişler. İslama bulaştıksa bunu Araplardan çok ahan da bunlarda arayın. EzcümleTengri Tengri Türk Türk diğer her şey de ister insan ister başka bir hayvan ister dağ ova ağaç olsun bir özü olan ama özleri farklı olan şeyler. Bir değer ataması da yok. Değerini yaptığın seçimlerle sen ortaya koyacaksın fakat bu seçimler sen doğduğunda başlamadı çünkü doğduğunda gökten zembille inmedin. Hep buralarda bir yerlerdeydin zaten(das evrim!) ama neyse ki telafi her daim mümkün(telafi edemedi).

Tengri yaratıcı ama diğer biatçı kültürler gibi senden biat bekleyen ve korkmanı, obsesif ritüellerle ömrünü geçirmeni talep etmiyor, seni ödül ve cezaya da koşullandırmıyor(ikisi de var ama ana odak bunlar değil, bunlar olası neticeler ve hiçbir zaman şu şu şunu yaparsan şöyle öyle olacak garantisi yok, yolun öyle net çizilmemiş yani(Freeedom be yea!(Ebesi yontuldu))). Tengri'den kutu aldın aldın alamadın ve tek başınasın kafana göre takılırsın ve elinden geleni yine yaparsın. Ben bittim kafası yoktur asla. Yahut ben Tengri'yi memnun ettim daha da sırtım yere gelmez kafası da yoktur. Yani sen bu dünyaya sıkı sıkı bağlı hayatın içinde ve hiç kimse olmasa da kendin için gereğini yaparak yoluna devam edersin. Bu takdir edilir edilmez oralara çok da takılmazsın. Hayal alemi ile uyutulan değil bu dünyayı bizzat her yönüyle deneyimleyen bir profil olursun.

Dost yaratıcı kavramı da her ne kadar Pers etkisi vs olsa da bize yabancı bir kavram değildir. Pişmek de değil. Bunlar da başka kültürlerde karşımıza çıkıyor elbet. Bu benzeşlikler kültürel aktarımlarla da sağlansa da insan olma ortak paydası düşünüldüğünde gayet doğal. Ve herkesin yoğurdu kendine göre yemesi de doğal. İnsanlıktan hepten çıkmadıkları sürece tabi. Yoksa adaletin kılıcı bir bakmışsın kapında ve aaa ne tesadüf bir Türk tutuyor o kılcı :)

Bunları niye bu kadar uzun anlattım. Atatürk benim gibi bir ateistti muhtemelen ve fakat o kodlar yok mu ah o kodlar. Hani böyle aklı dinlendireyim deyip otomatik pilota aldın mıydı çatır çutur direksiyona geçen kodlar. Hah bunlar Atatürk'te de vardı. Çünkü o bir insan ve bir Türk. Hem de gördüğünüz göreceğiniz Türklüğün her özelliğini en aşırı haliyle barındıran bir Türk özü. Soyadını Öz yapmak istemesi de kendinin farkındalığıyla alakalı bir tercihti bana kalırsa. Ve ne zaman yaratıcıdan bahsetse söylediklerine bakın. Muhammed'in Allah'ından değil, Tengriden bahsediyor aslında :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar spam değilse küfür vs. içerse dahi yayınlanır ama biraz vakit alır :)