10 Haziran 2017 Cumartesi

Gıda Mevzuları(Bu Kadar İnsanı Ya Nasıl Besleyeceklerdi Diyenlere Bir Çakış)

İnsanları sömürmenin bir yolu varsa dolandırıcılar o mevzuyu hemen ele alır bu bir gerçek. Gıda gibi insan için son derece temel bir gereksinim konusunda da iki tip dolandırıcı ile karşı karşıyayız. 

Birincisi insanları çiftlik hayvanı gibi görüp besleyici olmasından çok dayanıklı ve çok verim alınan gıda üretim şekillerine yönelip(üstelik bunlar doyurmuyor hatta yedikçe acıktırıyor hatta(Bkz: glisemik endeks)) insan sağlığını hiç de öyle gözetmeyen(e zaten sağlık sektörü de devcileyin bir sömürü aracı), günü kurtarmaya, yüksek rant elde etmeye bakan çakallar. Bir de bu durumun dile getirilmesi ile insanların hak arayışına girmesi akabinde talebi görüp bu talebi doya doya sömüren çakallar. 

Şimdi ikinci tip çakallar inanın diğerlerine göre çok daha küçük hedefleri olan çakallar o yüzden bu çakallara bakıp da asıl çakalın ağababası olanlardan yana olmak onlar terörist hayır diyor siz de evet deyin o zaman kafası ile pek benzeş. 

Evet doğada her şey evrim geçiriyor. Ama bunun bir dengesi var. Yani eş zamanlı olmasa da aynı zaman dilimine yakın zamanlarda insan biyolojisi ve besin biyolojisi evriliyor. Böyle insan bünyesinin tanımadığı yahut henüz uyumlanmadığı acaip acaip evrim geçirtilmiş şeyleri dan dan dayarsan o bir sıkıntı alanı. Ayriyeten üretilen ürünler üretici için tamamen kolay stoklanabilinen, dayanıklı vs. kriterlerine göre üretiliyor. Bunlardaki besleyicilik oranları belli. Bunların çalışmaları yapılmış gayet bilimsel. 50 yıl önce yediğin şeyle şu an yediğin şey besleyicilik açısından bambaşka noktalarda. 

Deniyor ki nüfus artıyor ya napalım? Bunlar topyekün politikalarla halledilecek şeyler. E dünyada devletler var politikacılar var ama kimse de nüfusu planlayalım demiyor. Herkes 5 doğur 10 doğur benim devletim sonsuza dek yaşasın, asker lazım, tüketici lazım o lazım bu lazım kafalarda. 

Glisemik indeksi gözetmeden yapılan beslenme de öküz gibi yiyen ama bir türlü doyamayan(kan şekeri seviyesi saçma sapan çünkü) obez toplumlar yaratıyor. 

Bu aşırı rant düşkünü ve hiçbir sağlık kriterini gözetmeden tüketim manyağı insanlar üreten sistemi de savunmayıverin bir zahmet. Hele ki bizim gibi ülkelerde tarım ilacı falan filan derken derken evet insanlar sağlıksız besleniyor, modern tarım anlayışı çok faydalı özellikler barındırmakla birlikte çok hunharca, etik olmadan kullanılıyor. 

İnsan normalde günde 2 avuç bulgurla bile günlük enerjisini karşılayabilirken bir türlü doymaz, yer yer ama gıdasını düzgün alamaz, sağlığı bozulur bir çiftlik hayvanına dönüyor. O yüzden mesela doğadaki ördek 20 yıl yaşıyor ama senin kapalı bir alana tıktığın, antibiyotiği dayadığın, türlü işlemlerden geçirip kullandığın yemle beslenen ördek 2. yılını göremiyor. İnsanların hali de aynı bu şekildedir. Her şey güzel hem de süper demenin alemi yok. 

Her şey berbat ve böyl giderse daha da berbat olacak. Az yiyin düzgün şeyler yiyin. (Ha bu arada ben de leş leş beslenen biriyim, söylediklerimi yapıyorum diye demiyorum, ideal olma olasılığı yüksek ihtimallerden bahsediyorum).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar spam değilse küfür vs. içerse dahi yayınlanır ama biraz vakit alır :)