7 Eylül 2017 Perşembe

LİBOŞ AHİTİ

Öncelikle az sonra senaryosunu yerden yere vuracağım filme imdb'de 9 verdiğimi söylemek isterim. Hayır çok enteresan bir tip olduğumdan değil. Sinema adına güzel iş. Yani filmin hikayesinin ilginç bir çıkış noktasının olması, görüntüler, oyunculuklar, müzikler, kurgu vs. A kalite. Lakin bir liboş filmi olduğu için senaryodaki göze göze sokulan didaktik öğeler oldukça hastalıklı ve her zamanki gibi tam bir ergen işi. Bu yüzden bütün liboş filmleri zaten -1'den başlıyor benim gözümde :/

Film yeni değil 2015 yapımıi daha önce haberdar olmuştum ama yeni izledim. Filmin adı Le Tout Nouveau Testament http://www.imdb.com/title/tt3792960/?ref_=fn_al_tt_1 Yeni Ahit diye çevirmişler ama aslında Tamamen Yeni Ahit yahut Yepyeni Ahit gibi bir anlamı var. Zaten dini literatürde halihazırda Yeni Ahit var malum.

Bu noktada filmin konusu ile ilgili ipuçları vermeye başlıyorum. Öncelikle tanrının çıldırmış ve sorunlu bir psikolojiye sahip olması iddiası üzerine kurulu senaryo. Peki  insanlığın hiç mi suçu yok, tanrı engelleyecek güce sahip olsa dahi insanlar da biraz şey değil mi yani? Tanrı mecbur mu seni bozuk yarattı diye sürekli götünü toplamaya, sende senin kendi götünü toplaman için misal irade, misal vicdan misal akıl misal kollektif düşünebilecek kadar sosyal yeti gibi bazı malzemeler var. Sen o malzemeleri kullanmak yerine neden kendi götüne sokuyorsun?... gibi görüldüğü üzere çok kalite felsefi soruların önünü açıyor bu durum. Evet işte ergenlik de böyle bir şey zaten. Uçakların düşmesi bile ilahi sebeplere dayandırılıyor. Yani teknik hatayı yapan insan değil mesela. Pilot yahut bakımdan sorumlu havayolu şirketi ihmali olmadı teknisyen veya kuleden kaynaklı bir hata yok. İnsanın dışındaki etkenler mesela beklenmedik hava koşulları. Ki insanlar bunları da tahminleyebiliyor tahminleyemedikleri acayip hava koşulları da yine insanların dünyanın tüm imkanlarını sonsuz şekilde sömürmesinden kaynaklı küresel iklim değişiklikleri sebepli. Ayrıca uçağı yapan da binen de insanlar zaten. Akrep sokması desen yine bir yani tanrı da çok şey dersin fakat insanların kendi sorumluluklarında olan şeylerde insanları pasif mağdurlar olarak tasvir etmek genelde dindar görüşü. Onlar şeytana uydum diyor suçu şeytana atıyor sense inanmadığın halde suçu tanrıya atıyorsun. Hem de uçak kazası için O_o Akrep sokmasından bahsetsen kimse sallamayacak di mi? Zaten kimse sallamamalı sizleri de işte. Buradaki eleştirim dindarın inanmıyorsun ama suçu tanrıya atıyorsun sığ eleştirisi olarak ele alınmaz umarım. Bir ateist elbette iyi olduğunu iddia ettiğin tanrı şunu bunu yapmış/yapıyor hayırdır diyebilir. Problem inançlı yahut inançsız olsun herkesin kendisinin de sorumlu olduğu yahut sorumluluk alabileceği konularda insiyatif almak yerine pası sürekli taca atması. Pas atılan da başka biri, bir yaratık, bir hayali kahraman her şey ama her şey olabiliyor. Kendisi olmasın da.

Bu ay çok mu mutsuzsun kurduğun ailede, çocuğunu da sevmiyor musun. Bas git bul sevecek bir şey ona tak kafayı tavsiveysi de ne kadar şahane di mi? Eee o ailedeki mesela en olaylardan sorumsuz çocuk mutsuz olmayacak mı? Nasıl oluyor da insan memnun olmadığı ailesini terk edip gittiğinde dünyada kelebekler uçuyor, dünya cennete dönüyor? Noldu diğer taraftaki sorumluluktan kaçan bireyin yarattığı yıkım. Oradaki dramlar filan? Onlar yok çünkü liboş dediğimiz kişilerin kafası tek boyutlu çalışır o boyutta da sadece kendine pembiş görünen tuhaf yaratık gibi fikirlerle yaşarlar.

Sürekli pembişlikten ve cennet gibi dünya hayallerinden bahsederken aslında içlerinde hiç dinmeyen agresif tutumlarını da illa bir yerden açık eder bu liboşlar. Vegan terörü, feminazi manyaklıkları filan meşhur zaten. Bu filmde bu durumu Özbek düşmanlığı üzerinden dışa vurmuşlar. Aleni bir Özbek düşmanlığı var hatta Tanrıyı Özbek cehennemine filan yolluyorlar.

Gorille cinsel ilişki filan zaten bunlar da bildik sonsuz cinsel devrim manyaklıklarının neticesi. Biliyorsunuz cinsellikte yapacak devrim kalmayınca sübyancı avukatlığına soyunduydu bunlar. Zoofili övme noktasına gelmekte de çok zorlanmamışlardır haliyle.

Liboş dövmek çok sıkıcıdır arkadaşlar. O yüzden ara verip verip dövmek zorunda kalırsınız. Şimdilik bu kadar.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar spam değilse küfür vs. içerse dahi yayınlanır ama biraz vakit alır :)