14 Ağustos 2017 Pazartesi

HEP SORUN ANLATIYORSUN EE NE YAPACAĞIZ BİZ DİYENLERE(KİMSE DEMEDİ O_o)

Bugün Facebook'ta gördüğüm bir paylaşıma yazdığım yorumu buraya da eklemek istedim. Neden böyleyiz ve bu haldeyiz dediğimiz zaman şöyle bir oynat Uğur'cum yapmak her zaman farzdır.

Cumhuriyet devrimlerini kafamızda oturtabilmek için filmi biraz geriye ve çok geriye hatta daha da geriye sarmamız gerekiyor diye düşünüyorum. Öyle çok fazla geriye sarmadan konuyu ele alırsak ittihat ve terakki devrimlerinin salt Alman ekolü etkisiyle gerçekleştiği yahut Cumhuriyet devrimlerinin tamamen jakoben bir dokusunun olduğu iddiası biraz yavan kalıyor gibime geliyor. Ortada yüzlerce yıl Türkler ve Türklükle sorunu olan bir Osmanlı projesi var. Bu konunun da sırf emperyal kaygılarla açıklanması pek mümkün görünmüyor. Neticede Türklük savaşı yeri geliyor Timur'un Ankara Savaşı yeri geriyor bitmek bilmeyen Celali isyanları ile sürüyor.

Bu savaş bir kültürün dolayısıyla üzerinde uzlaşılmış bir benliğin savaşı. Dil özgürlüğü, inanç özgürlüğü, sosyal hayatı kendi tasarrufuna göre yaşama özgürlüğü gibi temel insani özgürlükler için verilmiş bir savaş. Bu savaşın günümüz uzantıları Alevilik etnisitesinde de maalesef hala gözlemleniyor. Ülkemizde buna benzer bir şekilde ama bu kadar mazisi olmayan Kürt sorunu da var tabi ki.

Bütün bunlar 20. yüzyıl'da milliyetçilik moda oldu onun için Türklük ön plana çıkarıldı şeklinde açıklanamayacak son derece köklü bir mücadele. Benliklerini kaybeden milletler başka milletlerin avı olur lafı da düşmanlık gazı vermekten öte maalesef reel hayatın ve politikaların hala devam etmekte olan etik değerlerden çok uzak anlayışını ifade eden nesnel bir yaklaşım.

Tüm bunların neticesinde dünyadaki gelişmelerden çok uzun süre yalıtılarak uzak kalmış bir topluluğu acilen zamanı yakalamaya teşvik etmek ve hatta zorlamak gerekliliği olduğu kanaati edinildi bir şekilde. Bu konuda insanlığın bilimsel olarak geldiği son nokta baz alındı. Sosyal, siyasal ve hukuksal gelişmelerin gelindiği en son nokta neredeyse onlara uyumlanmak için elden gelen yapıldı. Bu baş döndürücü gelişmeye toplumumuzun beklenildiğinden çok daha hızlı uyumlandığını gördük aslında. Okuma yazma oranındaki artış malum köy enstitülerinin başarısı vs.

Ama elbette entropi kaçınılmazdı. Bilhassa emperyalliği yaşam biçimi haline getirmiş milletler avını kaçırdığı için son derece sinirliyken.

Ülkemizde ön plana çıkan ve sosyal hayatı ve devlet anlayışını da hayli etkileyen islamı ele alırsak; İslamı ilahi kimliğinden azad döneminin bir devrimi olarak ele aldığımızda bu devrimin ömrünü çoktan tamamladığını ama insanlığın dönüp bakıp bir şeyleri tekrar ve tekrar hatırlaması adına unutulmaması gereken adımlar olduğunu söyleyebiliriz sanırım. Çünkü ne zaman ne de evrim düz bir çizgide sürekli olarak ileriye doğru ilerlemiyor. İslamın temel taşı Kuran biraz incelendiğinde karşımıza iki dönem çıkıyor.

Kuran'da ayetler iniş sırasına göre derlenmemiştir. Eğer öyle derlenselerdi bu farklar çok net görülebilinirdi. Öncesinde son derece ılımlı ve etik aynı zamanda ilerici bir takım genel mesajlar ve kavramlar ele alınırken islam devleti kurulduktan sonra devletin yönetimini ve insanların sosyal hayatlarını düzenleyen bir hukuk sistemi ile karşı karşıya kalıyoruz. Elbette ne kadar müdahele edildiği ve şekillendirildiği ayrı bir tartışma konusu. Malum peygamberin vefatının hemen arkasından kanlı bir iktidar savaşı yaşandı ve derlemeler de bu dönemden sonra yapıldı. Hele ki bir diğer kaynak hadislere girmek dahi istemiyorum.

Bütün bu olan bitenlerin duyguyu düşünceye çevirmeden yahut düşünceyle karıştırmadan objektiflikle ele alınması halinde insanların arasındaki bu denli kışkırtılmış ve törpülenmiş düşmanlıkların aslında ne kadar abartılmış ve gerçeklikten kopuk olduğunu kavrayacağız diye düşünüyorum. Doğru ve açık iletişim hepimizin birbirinden olduğu ve o kadar da farklı olmadığı gerçeğini bize hatırlatacaktır. O yüzden o iletişimin önüne kesmek için ellerinden ne geliyorsa yapan odaklara karşı her zaman şüpheyle yaklaşmamız gerekiyor :/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar spam değilse küfür vs. içerse dahi yayınlanır ama biraz vakit alır :)