7 Mayıs 2017 Pazar

Boykotçunun El Rehberi: Kavanozda Yoğurt Mayalamak

Malum süt ve süt ürünlerindeki katkı maddeleri olsun, bazı boykot kararlarımız olsun bizi geleneksel yöntemlere yönlendiriyor. Öncelikle süt ürünleri içinde en sağlıklı olan hangisi tartışmalı olsa da yoğurdun yeri apayrı. Peynir ve dondurma gibi ürünler süt kaynatılmadan yapılıyor. Oysa yoğurt yapımında sütü kaynatmak şart. Kimisi sütün fazla kaynaması ondaki besleyici değerleri öldürüyor dese de günlük sütün içinde bulunan ve hayvanlardan insan hayvanına bulaşabilen pek çok hastalık kaynağı bakteri ve mikrop söz konusu. Brusella bunlardan en bilindiği tahminim. Bu bir bakteri çeşidi ve eklemlerinize, organlarınıza yerleşti mi tedavisi hem zor hem de kesin çözüm olmayabiliyor. Böyle bir belayla uğraşmak istemiyorsanız sütü 60 derecede 10 dakika yahut 100 derecede 5 dakika kaynatmak şart. Yahut pastörize etmelisiniz. Bunda da üretilen peynirler en az 45 gün tüketilmemeli vs. Ve tabi ki yoğurt mayası da kaynamış süte eklenince yoğurt oldukça sağlıklı, besleyici ve keyifli bir tüketim malzemesi oluyor. Ayran da cabası. Ayranı soda ve limonla da yapabilirsiniz. Magnezyum vücuttaki kalsiyum emilimine yardımcıdır ve bu emilim mühim aksi takdirde böbrekte birikim söz konusu olabilir. Elbette konunun uzmanları konuya daha hakimdir lakin tartışmaya açık genel bilgiler bu şekilde.
Gelelim kavanozda yoğurt nasıl mayalanıyor. Çok kolay :) Ne kadar yoğurda ihtiyacınız olduğuna göre değişmekle birlikte ben 3 litre günlük süt alıyorum. Günlük süt satılan yerlerde hazır maya da yanında veriyorlar. Her bir litreye 1 yemek kaşığı maya gerekiyor.
Sütü çelik tencerede kaynatıyorum. Önemli olan sütün doğrudan fazla ısınmaması. Velhasıl çok ince bir kapta yahut sağlıksız bir kapta kaynatmamanız gerekiyor. Süt 3 taşım olacak kadar kaynatılıyor. Bu arada bol bol köpürte köpürte daldıra çıkara kepçeyle karıştırın ki havalansın. Kaynama bittikten sonra maya katma işlemi hemen yapılmıyor. Çok sıcak ya da çok soğuk sütte maya tutmaz. Bu arada yoğurtta kaymak sevmeyenler bekleme süresince üstte oluşan kaymağı ara ara almalı. Mayalanma için ideal olan 43-45 derece civarı dense de yöntem şu; Temiz serçe parmağınızı 7-8 saniye içinde tutabiliyorsanız ideal sıcaklıktadır :)
Bu aşamada eğer tencerenin içinde mayalamak istemiyorsanız, çünkü sulanması ve tencerenin dolapta yer kaplaması, kullanılamaması gibi dezavantajlar var bu sütü önce kavanozlara paylaştırıyoruz. Kavanozda bekleyen yoğurtlar ihtiyaç duyuldukça açıldığı için daha uzun süre dayanıyor. Kavanozları isteğinizi göre ayarlayın ama mayayı kavanozların büyüküklerine göre dağıtacaksınız.
Her litre için 1 yemek kaşığı maya demiştik. Ama önce maya olacak yoğurdu bir güzel çırpıp pürüzsüz hale getirin. İçine kolay mayalanma için 1 çay kaşığı şeker ve ekşimeyi geciktirmek ve lezzet için bir çimdik tuz katabilirsiniz. Ayrıca kıvamı koyu olsun diye muhallebiye katıldığı gibi buğday nişastası da kullanılabilinir. Bunu sütü kaynatırken ya da mayaya ekleyebilirsiniz. ama bunlar opsiyonel tabi. Opsiyonel olmayan mayayı yoğurda katmadan önce ılık sütten bir miktar alıp yine pürüzsüz olacak şekilde mayayı karıştırmak. Maya ve sütün yaklaşık ısıda olmaları mühim.
Mayalama işlemi için önce evde pek kullanılmayan kıyıda köşede bir yer seçin. Çünkü mayalanırken kavanozların kıpırdamaması gerekiyor. Ayrıca mayalama işleminin devamı için ısıyı muhafaza etmek de gerekli. Bunun için kavanozların altını ve üstünü kalınca saracaksınız. Ben sarmak için kalın ve büyük havlular kullanıyorum. Ona göre hazırlığınızı yaptıktan sonra kavanozlara paylaştırılan sütleri(kapakla arada en az bir parmak boşluk bırakın çünkü buzdolabına girdiğinde doğal olarak nemlenme olacak) şöyle bir tahta kaşıkla çevirip üstüne yine tahta kaşıkla mayaları pay edip bir kez daha karıştırın ve kapakları kapatın ve kavanozları sarın. Bekleme süresi evin sıcaklığına, mevsimlere göre değişiyor. Bu şartlara göre ortalama olarak kışın 4 yazın 6 saat içinde mayalanma gerçekleşiyor. Üstlerini açtığınızda kavanozlar hala ılık olmalı.
Bu aşamadan sonra buzdolabında en az 24 saat beklemeleri ideal. Fakat buzdolabına koymadan önce bir şey daha yapmanız gerekiyor. Kapakları açıp temiz beyaz tülbentlerden bir miktarını(buzdolabına girdiğinde oluşacak nemi çekmesi için) koyun. İdeal olan 24 saat sonra yüzeyde yeşilimsi bir su oluşacak. Bunun bir kısmını tülbent çekecek. Ama kalanını bir bardağa döküp için. Mide için harika bir şey. Sonrası yeme içme gibi şeyler.
Böyle uzun uzun anlattığıma bakmayın. Alman gibi detaycı ve didaktik huylarımdan ötürü. Yapınca ne kadar kolay olduğunu göreceksiniz. Afiyet olsun. (Bu da hepten Derya Baykal'a mı bağladı nolmuş buna O_o)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar spam değilse küfür vs. içerse dahi yayınlanır ama biraz vakit alır :)