4 Mart 2017 Cumartesi

KARİKATÜRİZE EDİLMEMİŞ IRKÇILIK BİR NEDİR?

Hepimiz Afrika'dan çıktık ırkçılığa lüzum yok kardeşiz tezine de bayılıyorum. E hepimiz anamızın amından çıktık ama farklı hayatlar yaşadık? Hatta hepimiz bir zamanlar leş bir takım organik oluşumlardık da. Olay zaten evrim macerasında neleri tecrübe ederek nasıl şekillenmemiz. Ve hayır bizler bu dünyaya anamızdan çıktığımız o gün gelmedik. Yani bu işler yerin yedi kat üstünde yapılan kura ile olmuyor. Yapılan çekilişte sana Paris bana İstanbul ona Sivas çıkmıyor. Milyonlarca yıllık bir maceranın son bayrak taşıyanları olarak o coğrafyada, o kültürde, o ailede doğduk. Aslını kabul, inkar yahut onunla ne yapacağın tamamen özgür iradene bağlı elbet. Ama ben daha dün geldim yea benim hiçbir şeyden haberim hiçbir şeyle alakam da yok diyerek o milyonlarca yıldır yaşanan hikayeyi bir anda yok saymak. Komik. Eğer iddia ettiğin gibi farklıysan farklı olduğunu yaptığın seçimlerinle göstereceksin. Çünkü haberin yok ama büyük ihtimal hiç de farklı değilsin.

Afrika'dan hiç çıkmamışların halini görüyoruz mesela. Çünkü o tecrübe hepimizde var ama adam üstüne bir şey koyamamış. İnsanlık macerasının ancak ilkokul mezunu. Karşılaştığın zorluklara karşı çözüm üretip üretememene bağlı olarak versiyon yükseltiyorsun. Hiç yükseltemeyenler zaten genetik olarak mevta.


Bugün genetik haritalarla göç yolları çıkartılıyor. Avrupa'nın yakın geçmişi Orta Asya. Hatta neandertallik de var çünkü onlar yerlilerdi. Orta Asya'dan çıkıp Güney Amerika'ya kadar gidenler de var. İspatlı. Orta Asya kritik çünkü Orta Asya koşulları çok zor. Gelişme buradan. Avlanmak için mızrak yetmiyor. Daha uzak mesafe lazım. Atıcılık gelişiyor. O aletleri yaparken sanatsal bakış açısı, mimarlık, el becerisi vs. tüm bu yeteneklere sahip olan topluluklar ve o topluluklara dahil insanlar hayatta kalabiliyor. Bu da okulda öğrenir gibi gelişmiyor. Böyleleri hayatta kaldığı için gelişiyor. Yani ölmek suretiyle gidenler filtreden geçip kalan göreceli kaliteliler.


Neandertal böyle bir süzülmeye maruz kalmadığından lay lay yaşarken bu survivor uzmanı manyaklar Orta Asya'dan gelip sikiyor bunları tabi. Bir süre birlikte yaşıyorlar ve genleri de hala devam ediyor belki de bir çeşit virüs, bakteri vs. getirdiler, salgınla yok oldu onlar da?!? Ama onlara üstünlük kurdukları kesin bilgi. Velhasıl ben diyorum ki sen orada durdun öyle la biz ne çileler neler neler. Oki? Irkçılık bu :p


Ön Türkler de bu Orta Asya survivor'larının en kalite olanlarından bak bu iyi bir şey diye demiyorum ama bu. En sert koşulları görmüşler. Sibirya'da takılmışlar ya la?!? Sibirya yani. Evet iklimler değişiyor o bu ama Sibirya Sibirya hep. Zor. Bunca yolculuktan sonra dönüp de aha bu Afrikalı da kardeş sana diyemen çünkü evet ama o benim artık uzak geçmişim. O üste bir şey koyamamış.


Bir de tip gerçekten toplam genin içinde çok çok az sayıda kod demek ama bir ipucu değil diyemeyiz çünkü bir korelasyon var yine de asıl datalar başka datalar. Ayrıca tipi coğrafi farklılık deyip geçiştiriyorlar. Mutasyon radyasyonla olur. Dünyanın farklı yerlerinde farklı radyasyonlara maruz kalındı. Güneşten de etki alınıyor topraktan da. Afrika'da bu çok düşük her zaman. Tabi mutasyon tombala gibi. Ama avantaj edinen hayatta kalıyor. Yani pozitif etki yaratan mutasyonlar da naklediliyor jenerasyondan jenerasyona. Bunlar tabi beraberinde negatif mutasyonları da taşıyor.


Misal balkan ve kuzey avrupa ırklarında(slavik) kalp dolaşım bozuklukları, yüksek tansiyon vs. yaygındır. Diğer avantajlarla hayatta kalmış. Ama hayatta kalırken beraberinde bu bozukluğu da taşımış ve hatta yaymış. Tabi genetik ilerledikçe o kodlar düzeltilecek vs. muhtemelen.


Irkçılık böyle bir şeydir. Irkçılık bilimsel tasnif ve eldeki datayı nereye kullanacağını düşünmekle alakalıdır. Bilim insanı hastalığa, tarihe, sosyolojiye ona buna kullanır artık alanı her neyse. Bireyse kendini tanımaya, bunun sağladığı avantaj ve dezavantajlara hakim olmaya... Siyasetçi de kullanır ki görüyoruz nasıl kullandıklarını.


Bu kimseyi kimseye doğrudan düşman yapan bir şey değil ama o data da var. Mesela birine gıcık gidiyorsunuzdur yavşak bir tiptir her şey beklenir ondan ama şu an için sizin düşmanınız mı? Değil. Olabilir mi? Evet.


Bizim şu an için insanların ırkını, genindeki datasını doğrudan görme imkanımız yok dolayısıyla öngörüde kullanılacak data birey bazında az. O zaman neye bakıyoruz? Adapte olduğu kültüre. Kültürler gökten inmez. Kültürleri insanlar inşa eder ve onları onlar kabullenip yaşatır.


Sen kadınların alınıp satıldığı, çocuklara tecavüz edilen bir toplumda doğmuş olabilirsin. Bunu hemen kabulleniyorsan e zaten sen busun? Bunu kabullenemiyorsan ama bununla savaşmayı da denemiyorsan o zaman başka bir daldansın ama o olmadığın daldan da çok da uzaklaşamamışsın. Bunu kabullenemeyip bunu değiştirmek için savaşıyorsan sen bambaşka bir daldansın. Ya benzeşlerinin kültürüne göç ya da devrim. Çare bunlar. Korkaksan göç edersin cesursan savaşırsın.


O yüzden kimse bana gelip de hepimiz aynıyız filan demesin. Ben bir orospu çocuğu şerefsiz değilim. Kimse kusura bakmasın. Farklıyız. Bu farklılığı görmezden gelmek ahmaklık. Farklılığı bilip bununla ne yapacağımızın yollarını aramalıyız. Gerçek çözüm süreci böyle başlar ancak.


Ek olarak ırkçılık her insanda var çünkü doğal bir silah bu. Önyargılar bizim hayatta kalmamızı sağlayan hızlı referans datalardır. Issız bir sokakta yürürken arkadan gelen tip ABD'de zenciyse alarm öter yahut burada Romanlar veya evet Kürtler, Yozgatlılar :p vs... Çünkü o sırada durup adama prdn şekerim yea sende feys var mı profiline bakçem de kıllandım ben senden diyene kadar bıçağı yiyebilirsin.

Hepimizde ırkçılık var(Hayır hepimiz eşcinsel değiliz ama uygun şartlarda yokluktan neler olur bilinmez). Ama kiminde aşırı malca filan. Bu ırkçılık çok eski kodlardan gelen dataları da barındıryor bence. Zira hiç yoktan alakasız tiplerden işkillenmek onlara gıcık olmak mümkün. Bu tıpkı ona taş atan liseli çocuk üniformalı diye aynı üniformayı giyen tüm liseli erkek çocuklarına saldıran sokak köpeği kafası gibi. Genetik hafıza ile ilgili çalışmalar henüz çok ilerlemedi ama bazı bulgulara da rastlanmadı değil. Yani e
vrimsel süreçteki kadim düşmanlarımızı çoktan işaretlemiş olmamız pek mümkün. Mesela çoğu insan hayatında yılan görmese de yılan fobisine sahip aynı şey insan ırkları arasında da mümkün.

Bazılarında datalar epey saçma şekilleniyor. Misal ırkçı değilim diyor ama BBC canlı yayınındaki İngiliz yorumcunun evindeki çekik kadın ona göre kesin bakıcı. Yani ırkçılığı o kadar düz ve sakat ki çekik kadın = bakıcı. Oysa ben çekik insanlarda büyük medeniyet kurmuş büyük topluluklar görüyorum misal. Ama ben şerefsiz bir ırkçıyım o ise misler gibi tertemiz moderen bir birey filan aaskdlfg... Ay her şeyiniz bi şey. Anlat anlat bitmiyor :/


Ne kadar anlatırsak anlatalım öğretilmiş cehaletle mücadele şartları zor :/ Bir şeyi bilmiyorsan neden ona karşı olduğunu da bilmiyorsundur, yani o şeye karşı değilsindir aslında ve hissettiğin beğenmeme, nefret, onaylamama vs. gibi duygu şelaleleri özünde başka bir şeyin tezahürüdür. Ten rengi takıntıları üzerinden ırkçılığı eleştireyim derken(böyle bir takıntı yok ama karşındakinin kökeni hakkında ipucu olarak ele alınabiliyor çünkü insan bir hayvan ve her türlü datayı bu benim için tehlikeli mi değil mi diye hesaplamaya çalışan bir beyni var yoksa olayın estetik ya da kozmetikle hiçbir alakası yok) ten rengine takık acayip tipler oluşturulduğunda, bakınız ırkçılar ten rengi manyağı derken aslında hep saçma sapan tiplerin hastalıklı zihinlerine hapsoluyorsunuz. Hiçbir kurt sırtlana bakıp ay bu da ne tipsiz böyle demiyor, diyor olsa dahi bunun bir önemi ve konuyla alakası yok. Bu dörtgöz, şüşko, tek kaş diyerek insanlarla dalga geçmekten çok da farkı olmayan ezik bir tutumdan farksız. Ve ırklar arası düşmanlık sadece tehlike halinde sürüleşip savaş konumuna geçilince ortaya çıkacak bir şey. Durduk yere şu sırtlanlara gıcık oluyorum gel dalalım kurt kardeş deyip dalan yok. İnsanda da bu böyle. Bir çıkar çatışması ile savaş ve düşmanlık başlar her zaman. Ha tabi sürü kendi içinde kendine gerek tip gerek karakte olarak benzemeyeni tehlikeli olarak kodlar her daim. Hatırlıyorum da bir belgeselde göstermişlerdi gorilin biri suratında çok derin bir yara var diye ailesinden dışlanmıştı. Gerçi belgeselcilere de güven olmyor hikaye uydurmak için başka yerden goril getirip ahan da ailesi dışlıyor diyebilirler bilhassa Dingiliz belgeselleri gerçekten tiyatro olabiliyor malum severler senaryo yazmayı. Şimdi diyecekler ırkçı ya İngilizlere saydırıyor hayır efenim sürekli dünyanın ebesine atlamaya kasan bir anlayışı kurumsallaştırmış ve benim ülkemi işgale kasmış ve daha hala da kasan bir topluluğa düşmanlık bu. Yani leylek bacaklarına balık gibi boş bakan gözlerine takıklık o bu değil. Irkçılıkla düşmanlığı dahi ayıramıyorsunuz.

Ezcümle evet gerçek ırkçılık bu değil. Irkçılık tıpkı evrim gibi bir olgu. Bunu yok saymak yerine bununla ne yapacağımıza bakmalı, bunu anlamalı, bunu doğru konumlandırmalıyız. Kavram karmaşalarından uzaklaşıp nesnel ve pragmatik düşünmeliyiz. Ben pembiş hayal dünyasında pembiş tütüsü ile koşan bir piremses olmadığım için bunu hem insanı tanımak ve onun kusurlarını ve avantajlarını adreslemek için kullanmamız gerektiğini düşünüyor hem de savaş halinde silahlarımın neler olduğu konusunda envanter çıkarmak istiyorum. Kafası karışık histerik insanların ne düşündüğünü de ciddiyetle ele alamıyorum maalesef :/ İnsanın vahşiliğinden korkarsanız onunla mücadele edemezsiniz. Korkacak bir şey yok hepimiz az çok aynı seviyede vahşiyiz :)



Bazı sabit fikirler ay ırkçıysan milliyetçiysen neden başka milliyetçilere hayranlık onlarla işbirliği o bu mevzusunda kaybolur. Hayal alemlerinden çıkıp yaşanmışlığa bir baksalar oysa. buyrunuz,  "Sovyetler Birliği ve Meksika, Cumhuriyetçilere yardım için araya girerken, Nazi Almanyası ve Faşist İtalya Milliyetçilere asker ve cephane yardımında bulunuyordu. Diğer ülkeler (İngiltere ve Fransa gibi) resmî politika olarak araya girmemeye karar kıldılar (ancak Fransa biraz cephane gönderdi)." Çünkü çıkarlar bebeğim. Hep çıkarlar. HER ZAMAN.  https://tr.wikipedia.org/wiki/İspanya_İç_Savaşı Ayrıca bir milliyetçi bir başka ülkenin milliyetçisine o ülkenin haininden daha çok saygı duyar elbet. Çünkü hainler aşağıdır, zavallıdır, paçavradır. Milletini geliştirmeye çalışan, dürüst, adil ve düzgün bir insan bel altı işlere tenezzül etmiyorsa yeri geldiğinde çıkar çatışması yüzünden onunla savaşsan dahi ona saygı duyarsın. ve evet kıt kaynakların olduğu bir dünyada savaş da zaman zaman kaçınılmaz olur. Bu işler bazılarının pembiş hayallerinde olduğu gibi  paylaşma ile çözülemeyecek ölçüde vahim seviyede çünkü insanlar fare gibi ürüyor ama kaybaklar o şekilde artmıyor. Bunları kendini üstün entelektüel seviyede sanan ama aslında aptalın cahilin önde gideni olup hiçbir erdeme de sahip olmayanların anlaması mümkün değil elbet. 

8 yorum:

  1. Zaten insan evladı olarak %99 sempanze ile aynıyız. Hele de eski homo tipleriyle %99,99dan daha fazlası. Bu tip turk Yahudi rus İngiliz alman gibi ayrımlar olsun da 5000 yıllık. Güzel hatrın için buz cağına kadar cekıorum 13bın yılık. Yanı evrimsel bir karşılığı yok. Kimse farklı evrimleşmedi. Yalnızca seleksiyonla belirli fenotip farklılıklar oluştu. Her fenotipin genotipten geldiğini bilsek de bunun hangi koşullarda ustunluk olduğunu bilemeyız. Siyah omak afrikada beyaz olmak kutuplarda bir avantaj. Peki ya ustunluk? Bu irka dğeil koşullara ve koşullarda hayatta kalabilmeye dayanır. Beni öldürmeyen güçlendirir esprisi cok açıklayıcı. Mesela İngilizler. Nasıl bu kadar ileri gitmişler? Bazı avantajları da olsa ada olmanın dezavantajlarını da görmüşler; Venedikler gibi 2 ayak yetmior bir de kayık tekne vb lazım adamalra doğustan. O dezavantajları asabilecek kadar başarı gösterince bu yüksek medeniyete gelmişler. Ya da ruslar ya da almanlar ya da cinliler benzer hikaye. Yanı gelişmek için zorluk yasamak ve bir de ona yenilmemek laızm. Bu da bir nevi toplumsal doğal seleksiyon. Kimbilir Avustralya adasında da İngilizler gibi bir ada halkı vardı. Onalr yapamadılar. Zayıf oldukalrından değil koşulların cok ama cok zor olmasından. Eski avusturalyalıalrla eski ingilizleri yer değiştirseydik sonuç değişmezdi. İnsan yeteneği zekası bazı zamanlar tarihin akısını değiştirebilir. Mesela ataturk. Ya da tam tersi hitler. Ama ırktan değil tercihten gelir. Ataturk ben yunanım diyip canımıza da okuyabilirdi. Ya da hitler kendini Avusturyalı stalin de gurcu belleyebilrdi. Buralarda kucuk belki günlük önemsiz seylere dayanan kararların sonucu buyuk oldu ama çoğunlukla akış koşullardan gelir. Yani ataturkun turk geni taşıması değil belki genetik yapsıı buyuk iskendere daha yakındı. Bu tıpkı sınırın bir tarafının sunni diğerinin Katolik sii veya Ortodoks olası gibi. Nasıl bir yapı ise bir anda değişior; ornek kuzey irlanda ile serbest irlanda. Tamamen koşulların bizi ittiği tercihler.

    Tabi bu sanayi devrimi ile birlikte buyuk hareket

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şempanze ile o kadar da farklı değiliz ama o %0,01 farkla da biz uzaya çıktık onlarsa kendi taş devirlerini yaşamaya daha yeni başlıyorlar. Velhasıl küçük fark dediğin fark aslında baya büyük bir fark. Diğer farklar da öyle. İki insan arasındaki iq farkı sadece 10'dur ama biri dahi diye sınıflandırılır diğerine ise ortalama der geçerler. Velhasıl büyüklük işi öyle düz matematikle, tek haneyle, küsüratla açıklanabilecek bir şey değil.Son dönemde insnalar çiftlik hayvanı gibi korunaklı yaşam sürdüklerinden seçilim işi pek işlemiyor ve çekinik genler de rahatlıkla ortaya çıkıp varlıklarını sürdürebiliyorlar. Bir kişi 15bin yıl öncenin modeline benzer bir modelle de dünyaya gelebiliyor zaten. Lakin bu ırklar karıştı hep, ırk diye bir şey kalmadı manasına gelmiyor. O çok ileri bin yılların konusu olabilir. Irkların üstünlüğü, daha değerli olması vs. gibi konular insani değil. Böyle bir değerlendirme yapılamaz. İnsanın diğer hayvanlardan daha üstün daha değerli olduğu gibi bir saptama da yapılamaz. Bunun bir referans noktası olmadığı gibi doyurucu bir mantığı da olamaz. İnsanlar birbirini de yargılayamaz mesela. Çünkü bunu yapabilecek yeterli dataya asla ulaşamayız. Sadece eylemlere ve neticelerine bakarız. Kendi çıkarımız yahut insanlığın ortak çıkarı için o eylemleri önleyici önlemler alırız. Irkların yaşam mücadelesinde geliştirdikleri araçları farklı. Ve farklı konularda birbirlerine üstünlük sağlayabilirler. Tıpkı insanlar gibi. Irkları ya da kültürleri incelerken de aslında o topluluğun silahlarına ve insanlığa hediyelerine bakıyoruz. Yani bana nasıl zarar veya fayda verebilir. Bu tamamen bir analiz meselesi. Değer atama söz konusu olmamalı. Atatürk Yunanistan'da Yunan olarak doğsaydı diye bir şey yok. Bizler gökte çekilen bir tombala ile bu dünyaya gelmiyoruz. Varoluşumuz bir bayrak yarışı. Bayrağı da atandan alıyorsun. Benzer karakter özelliği taşıyan topluluklar da var zaten. Bu sadece üreme ile değil benzer koşullarda evrim geçirme ile de alakalı. Böyle doğmak benim tercihim değil deyip işin içinden çıkılmıyor, binlerce yıllık tercihlerin bir neticesi. Reddi miras haktır ama miras yok demek akla uygun değildir. Kuzeye gitmeyi tercih etmek, donmamak için hayvanların derilerini yüzüp giymeyi akıl etmek ve bunu yapmayı tercih etmek vs. vs. Sonra bir bakıyorsun 2017 yılında bunları yazıyorsun. Ve sanıyorsun ki sadece doğmakla sanki doğmamış ve doğrulmamış bir tanrı gibi dünyaya gökten zembille inmişsin. İşin doğrusu bilimsel olarak bilindiği kadarıyla bizler bu dünyada çok uzun süredir farklı formlarda vardık zaten. Yoktan var olmuş değiliz, kodlarımız da epey bir külüstür.

      Sil
  2. Tabi bu sanayi devrimi ile birlikte buyuk hareket çoğu seyi değiştiriyor. İnsanalrın coğrafi kesiflerle birbirleri ile karşılaşmaları henüz mücadeleye hazır olmayan insanları diğerlerinin karsısına çıkardı. Amazon ormanlarında yasayanlar hazırlıksızdılar ispanyollara. Bir de üstelik mikrop virüs kısmı var kı savaşmadan eritmişiz ordakileri. Bunlardan bizim hiçbir başarımız yok. Hesabımız da yok. Ustun ırklık da dğeil. Yalnızca sanslıydık. 2 acıdan. İlki daha önceden zor kosullara sahip olup kendini geliştirmek. İkincisi de bu koşulların bizleri yok edecek kadar zor olmaması. Yoksa kimbilir ne medeniyetler ve insanalrı kaybolup gitti. Bugun sumerlilerin soyu var mıdır acaba dünyada, yoktur. Adada yasamasalar japonn İngilizler bu kadar denizcilik öğrenmezdi, turkler de at binmezdı, afrikalılar da aslan avlayamazdı.

    YanıtlaSil
  3. Özetle insan bireydir bu liberal bir yalan değildir. Bizi biz yapan kendi içliğimizdir. Ama bu hikayenın yalnızca yarısı. Bi de insanın değil insanlığın toplumsallığı var. Ozgurluk vs. eşitlik demeden cok daha güzel tanımı var. Hayatta kalmak ilk kural. Vicdan ikinci kural. Hepsi bu. 3. Kural diye bir sey yok. Bu iki kuraldan ikisini olculu işletince insanlık ilerliyor, ikisi de ihmal edilirsek soyumuz tukenıor. Birinin diğerine baskınlığı da ozgurluk ve adalet arasındaki tercihimizi gosterıyor. Yanı bana sorarsan cok fazla kıtaba da gerek yok. Hayatta kalmak ve vicdan. Es zamanlı bireysellik ve toplumsallık. Tercih yok denge var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vicdan bir hayatta kalma aletidir zaten. Bunu şurada açmıştım. https://mariadebonne.blogspot.com.tr/2017/05/vicdan-kotlugun-doyma-noktasdr.html Tabi hangi vicdan? Vicdan deyince afaki bir kavram ile karşı kaşıya da kalıyoruz. Bir hayvan olarak hislerimiz bizi yanlış bir şey yaptığımızda uyarıyor ama bunun algoritması nedir. Bu da ahlakın, hukukun konusu. İnsanlık bunun üzerine düşünmeli ve tamam ben ideal ahlakı buldum demeden artan görgü ve bilgisi dahilinde bakış açısını sürekli geliştirmeli. Vicdan yeter demek yetmiyor vicdanı kavramak ve onu somutlaştırmak da gerekiyor. Ancak bu şekilde soyut olan bir kavram somutlaştırılıp geliştirilebilinir, fonksiyonu yaygınlaştırılabilinir. Bir başka hayatta kalma yöntemi de sürü hayvanlığı. Bu da insanın dahil olduğu bir yöntem çeşidi. Velhasıl kişi her şeyden önce birey olmalıdır. Bireyliğinin farkındalığı dahilinde kendini tanımalı, kendi karakterini öğrenmeli, kendi karakterini gerekliyse şekillendirmeli ve elde ettiği kendine uygun sürüyü gerektiğinde seçebilmelidir. Ben bireyselci anarşist bir insanım ama asla ve asla bir hayav olduğumu ve vahşi bir dünyada yaşadığımı unutmam. Kendimi içinde düşünebilceğim tek sürü de öz Türk kültürünün temel değerlerini muhafaza etmiş Türklerdir. Başkaları kendi sürülerini solcu dinci vs. gibi karakterlerine göre seçer. İş ki insanlar karakterlerine uygun sürülerini manipülasyon yahut başka sebeplerden değil sadece ve sadece karakterlerine uygun olduğu için, kendini konforda ve güvende hissettiği için seçsinler. Bunun için öncelikle bir karakterin olması şart tabi. Günümüz dünyasının realitesi hala çok ilkel bir çağda yaşıyor olduğumuz ve uzun süre de(soyumuzu kurutmazsak) böyle yaşayacak gibi göründüğümüz için sürü kavramının dışında değerlendirilemez. Her bir sürü kendi içinde evrimini geliştirecek ve uzunca bir süre sonra insanlık bütün bu deneyim ve birikimlerini süzecek noktaya geldiğinde bir çatı altında toplanacak olgunluğa erişecek. Bu tabi iyi senaryo. Bunun gerçekleşmesi mümkün mü? Olabilir. Ama sürülerin evrimini beklemeyi reddedip suni dayatmalar olduğu sürece bu iş sürekli ertelenir. Bu konuda sabıkalı olanlar sadece monarklar, dinciler ya da faşistler vs. değil. Aynı asimilasyon dayatmasını solcu ve liberaller de yapıyor. Olgunlaşmamış, içselleştirilmemiş fikirlerini bunlar mutlak doğrudur diyerek o noktadan çok çok uzakta olan insanlara bile kendi gerçekliklerini kabul ettirmek istiyorlar. Arap bir çocuk Paris'te büyürse Parisli gibi olabilir ama bütün Orta Doğu'yu evlat edinecek değiller herhalde? Üstelik daha önce de sömürgecilik zamanlarında asimilasyon kastılar netice kişilerin kendi varlığını koruma altına almak istemesi ve daha da beter radikallikler oldu.

      Sil
  4. Turk olmak? Turk yok kı. O genetik haritalardan çıkan sey tıpkı r2 si cok dusuk regresyonlardan farksız. Cunku bir benchmarkın bile yok. Anca kaba kaba turkluk almanlık cinlilik vb. cok karışmış. Güzel de olmuş. Ama bazı milletler cok ilerde di mi? Genetik dğeil işte diorum. Zor koşullar ama yok etmeyecek kdr zor koşullar. Tum sırrı bana sorarsan bu. Yahudilerin ticari zekası hiç yok. Yalnızca basit bir know how aktarımı ve kayırmacılık. Ruslar iyi savaşçı turkler de ama genetik değil her dk sırtı acık coğrafyada yasamanın zorluğu. Bunlar hep çevresel faktorer hiçbiri genetik kodumuzda yok. Yani yalnızca kulaktan kulağa aktarım ve o koşullarda karsılasan insanların aklın yolu bir diyip aynı seyelri bulması. O aynı turkleri 100 yıl yeni Zelanda barış adasında yasat hiçbir savascıl becerilerini olmadığını gorurduk.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genetik zaten evrim demek o da zaten çevresel faktörler demek. Velhasıl bunları birbirinden bağımsız değerlendirmek imkansız. Know how aktarımı yani bilginin nesilden nesile geçmesi ayrı bir konu fiziksel donanım yani mesela yetenekler, zihinsel kapasite vs. ayrı bir konu. Biri donanım biri yazılım ama donanım ve yazılım uyumu da şart tabi. Biri olmadan diğeri olmuyor malum. İnsan modelinde donanım bilgiyi üretiyor, bilgiyi başka donanıma da aktarıyor. Fakat aktardığında karşı tarafın donanımı yeterli değilse aktarım yüzde yüz gerçekleşmiyor yahut o yazılım o donanımda kısıtlı yahut yanlış çalışıyor. Bunlar küçük detaylar gibi görünse de uzun vadede yahut çok önemli bir fonksiyon lazım olduğunda ne kadar kritik hatalar olduklarını anlayabiliyoruz.

      Sil
  5. Öncelikle üslubunuza hayran oldum. Çok keyifli okumak. Şimdi bir genetik modası çıktı. Bunları mecburen konuşacağız. Bu tarz ırk hesaplarını konuşurken endogami konusuna ilgi göstermek lazım bence. Mesela Türkler çok egzogam. Bu tatsız bir kız kaçırma - tecavüz konusu açar. Ama öte yandan kız da "verir" Türkler. Mesela Mete, Çin kağanı karısını istediğinde vermiştir. Kız değil karı bile vermiş. Ama toprak vermemiş. İnanmayan okusun. Zaten Osmanlı padişahı da fazla cariyeleri verirmiş. Neyse, bunların tabu olması boşuna değildir. Bana komik gelen birşey de 1940'lardaki (ırkçı) Türkçü milliyetçilerdir. Bunların mahkemeleşmeleri vardır. Biri Atsız'a Türk değil Çerkez der, o da ötekine aslı Ermeni der. Şu yukardaki twitteki başka memleket ırkçısına hayranlık Türkiye'de vardır yani. Kendi endogam toplumdan gelenlerde çoktur bu tür ırkçı Türkçülük. İlginç bir detay da Atatürk'ün tarih tezine en çok bu ırkçıların karşı çıkmış oluşudur.

    YanıtlaSil

Yorumlar spam değilse küfür vs. içerse dahi yayınlanır ama biraz vakit alır :)