22 Ocak 2017 Pazar

DİN TÜCCARLARI, AHLAK TÜCCARLARI, AHLAK DÜŞMANLARI

Kafası basmayanların ahlakını düzelttiklerini iddia edip daha da ahlaksız bir zemin oluşturuyorlar. Zenci diye, çirkin diye, birine eziyet ahlaksızcadır ama onu dalga geçer gibi güzellik kraliçesi seçmek daha da ahlaksızcadır. İnsanları oyuncak yapmışlar ve bunu alkışlayan ahmaklar var maalesef.

Daha da beteri alttan alta ahlakın zeki insanlar tarafından önemsenmediğini filan iddia ediyorlar. Dahiler ahlaksızmış efenim. Sherlock'un final bölümünde güya dahi bir kadın ahlakın anlamsızlığını ispatlıyor ve buna dahi diyorlar? Üst zeka seviyesi böyleymiş!


Ahlak dediğimiz şey iyi ve kötüyü, güzel ve çirkini ayırt edebilme yetisidir. Bu kavramlar da soyut değil somut olguların adı. Bazı dangalaklar bunları ayırt edemiyor diye onları işaret ederek ahlakı gereksiz, kötü hatta yok saymaya çalışıyorlar. Bu gerizekalıların hepsinden zeki olan biri olarak diyebilirim ki ahlaki gelişim hala devam ediyor ve etmeli de. Yemeyin bunları.


Ahlaki gelişim subjektif değildir. İnsanlar ne kadar geniş açıyla bakıp ne kadar çok hesaplama yapabilirse o kadar gerçeğe yakınlaşılır. O yüzden dönem dönem değişiklik gösteriyor. Çünkü yeni seviyeler açılıyor yahut kaydedilmiş başka bir yere dönülüyor. Bu olgunun değişkenliğinden değil ona bakanların kapasitelerinden kaynaklı bir şey. Belki yarın hayvan eti yemek yamyamlık olur? Belki de olmaz. Haritaları ne kadar açtığımıza bağlı olarak ilgili konuda neyin iyi/güzel olduğunu göreceğiz. Bence yamyamlık? Sence değil belki. ikimiz de emin olamayız çünkü bu konu henüz kafalarda olgunluğa erişmiş bi konu değil. Yeni başladık düşünmeye.


İnsan kesinlikle etobur değil ama manyak bir survivor olduğundan büyük ihtimal açlıktan gebermemek için başlamış bu işe.Uçak kazasında akraba ve arkadaşlarının cesetlerini yiyen katolikler filan var. Bence normal bir şey yapmışlar ama iyi/güzel mi? Bu tercih edilebilir mi? Sıradan bir günde, hiçbir mecburiyetimiz yokken bir şeyi öldürüp onu yemeli miyiz? Hele ki bunu endüstriyelleştirmek?


Bence ahlak soru sormakla başlar. Böyle cevabı umursanmayan felsefe hobisi gibi değil gerçekleri titizlikle arayarak, bilim olarak ele alınarak. Tabi o cevapları ağzıma yağmur kaçtı orucum bozulur mu diye soran yalan dolan gerizekalılar bulamayacak asla.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar spam değilse küfür vs. içerse dahi yayınlanır ama biraz vakit alır :)