6 Mart 2017 Pazartesi

DİN, İDEOLOJİ, FELSEFE VE BİLİM İŞLERİNİ AYIRMAK

Hepimiz biliyoruz ki tanrınız/tanrılarınız prime time'da canlı yayına çıkıp sokağa dökülün! Tanklara vileda sopalarınızla saldırın dese, pardon ya o başka hikayeydi velhasıl Tanrı(lar) canlı yayına çıksa 3 güne sıradanlaşırdı.

İman olayını rasyonelize etmeye çalışanların (ki iman düşün taşın karar ver olayı değil tamamen kafadan inan buna olayıdır) öne sürdükleri gerekçelerin en başta geleni Tanrı olmasa insanlar kim bilir neler yapardı(burada şahıs ateizme yelken açmış farkında değil, bazıları da ateist olarak söylüyor bunu). E şimdi beşeri sistemler neden var? Mesela hukuk. Hukukla düzenlenmiş caydırıcı cezalar. Hukuk düzgün şekilde işletilse zaten insanlar yapmamaları gereken şeyleri yapmaktan imtina edecekler. Tabi ki bu şeriat vs. gibi iptidai düzenlemelerle değil, insanlığın bilgisi arttıkça, bakış açısı genişledikçe doğru etik sistemi geliştirdikçe düzenlenen yasalarla olmalı.

Bir kısım insan Tanrı aşkından, ona kavuşmaktan bahseder. Açıkçası bu ölüm korkusunu bastırmaya yönelik aşırı romantik bir hikayedir. Birileri Tanrı hikayesini kurgulamasaydı bu kişiler başka ölümden sonra yaşam hayallerine dalacaktı. Belki orada Tanrı bile olmayacaktı. Sadece Huriler/Nuriler, kim bilir.

Adalet tutkusundan bahsedenler de oluyor. Yani burada zulmeden insanları durduramamaktan ve onlara cezayı bir ilahi varlık tarafından verileceğinden dolayı içinin rahat olduğundan. Bu insanların adalete merakı tartışılmaz ama kavram kafalarında pek oturmamış. Peki bütün bu kaosu yaratana cezayı kim verecek?

Çoğu insanın da konuyla alakalı söyleyecek pek bir şeyi olmuyor ve öğretilmiş ezberlerini tekrarlıyorlar. Tövbe ne biçim soru/sorgulama o, Allah affetsin vs. Yapay zekalarla bile daha derin bir sohbet yapabilirsiniz.

Ha en beter model de sen onu cehennemde görürsün artık modeli. Yani kendisi cennette rahat rahat huri sikerken(kadınlar için bir şey düşünemedim sonsuza kadar baklava yerlerken mi? Kadına pek bir şey yok sanki. İbneler filan zaten gidemiyor diye söylüyorlar malum) benim cehennemde yanacağım fikri hoşuna gidiyor bu zatların. Biliyorsunuz huri sikmek uğruna kelle kesecek kadar alçalanlar var. Ne hurilermiş be ya.

Dini durumlar sürekli teizm üzerinden tanımlanır. Mesela kendini ateist hissediyor durumunda ilgili kişi tanrı kavramını yok sayar. Yani üstün olan yaratıcı varlık kavramını. Bu reddediş kafadan ateist yapar birini. Ha bu demek değil ki manyak bir yaratık götüyle varlık üretmesin. Tabi ateist olup kavramı reddediyorum demeyip hepsi tesadüf tımam mı diye tepinenler var. Ama aslolan bu kavramın tümden reddedilmiş olması.

Agnostik bu kavramı yanlışlamaz. Bu kavramı ne doğrular ne de yanlışlar çünkü buna eldeki imkanlar yetmiyor der. Kavramı red de kabul de yok.

Apateist ise bana ne amk der. Bunlar Bezgin Bekir'lerle aşırı hedonistler arasından çıkar genelde. Deist bence en çakal din dışı tip. Kapısı baya açık, nolur nolmaz.

Genelde agnostik bilimsel yaklaşıyor diye itelenir ateist nerden biliyor ki inanç bu resmen diye kakalanır. Kardeşim burada kavram reddi var. Yani o gelse merhaba ben tanrı dese ben ona diyecem ki la olm senin anan baban yok mu napıyon sen amk manyak mısın? Tanrı değil bana çünkü. Hatta belki de ben tanrının tanrısıyım. Dünyaya geldim yaptığı işi denetliyorum ve bok gibi buluyorum, hadi bakalım. Tanrı değil amele bana?

İşte kavramlar oturmayınca iletişim olmuyor. İletişim olmayınca da saçmalıklar artıyor. Saçmalıklar artınca ortamlar tımarhane oluyor hep.

Bu olayın ölümden sonra yaşamla alakası da alakasız. Dinler vadediyor ama dinden bağımsız olarak devam edeceğini düşünenler de var misal?

Yani ateist ama ölümden sonra yaşam olacağını tahminleyen/buna inanan da var. Dinlerdeki tanımlamaları kullanarak kavram kullanılmamalı. Kavramlar kesinlikle subjektif sistemlerin kendi öznel tanımlarının dışında şeylerdir. Yoksa herkes her kavrama kafaya göre atama yapar.

Ben ateistim. Bu noktadan sonrası tahmin: Her şey tesadüf. Ölümden sonra yaşam olacağını da sanmıyorum. Full paket ateist yani. Bu iki konudaki yani her şeyin tesadüf olması ve ölümden sonra yaşam vs. olmaması banko tahminlerim tabi tabelalar da var. Yok değil. Çünkü burda kesinlik yok. Kavram reddi tamam çok kesin ama sonrasında tahminler başlıyor. Başka olasılıklar gündeme geliyor. Oranları az. Elbette bunlar insan algısı. Çünkü ben insanım zaten amk? Başka bir şey olma ihtimalim hakkında en ufak bir fikrim yok haliyle?

Bazı arkadaşlar insandan öte olduğunu iddia ediyor işte. Ama ispat edemiyorlar bunu tabi. Fakat ispatlamış gibi gerim gerim geziyorlar. Tıpkı kadının beyanı esastır diyenler gibi asdfjk ne komik ya bunlar da müslümanın beyanı esastır, namaz kılanın filan gibi. Valla manyaklık.

Hiçbirinizin beyanı esas değil. Çünkü sen kendi kendini noter ilan edemezsin. Yahut tanrı diye uydurduğun kavramın bir şeyi olarak da. Diyelim ki tanrı diye tanımlayıp tapındığın varlıkla gittin tavla oynadın geldin hatta şahitlerin var. So WTF? Ona tapmam sana mı tapacam?

Genel kavramları öznel kavramlarla karıştırmayalım. Genel kavramlara kafaya göre anlam atamayalım. Yoksa düşünemeyiz. Mala bağlar kalırız.

Buradaki kafa karışıklığı sadece dinde yok. İdeolojilerde, bakış açılarında, felsefelerde, hayat tarzı tanımlamalarında her şeyde kafalar çok karışık. Çıkış noktası oturmayan kavramlar devamında ise zincirleme varsayım reaksiyonları. O kadar çok varsayım üzerine zincirleme varsayım yapıyorlar ki çıkış noktalarının varsayım olduğunu unutuyorlar ve onu mutlak gerçek sanıyorlar zamanla. İşte dogma böyle başlıyor.

Ben de varsayımı kullanıyorum. Şeyler üzerine düşünürken lazım bir şey ama işte her şeyin bokunu çıkarma huyu çok yaygın. Unutmayacaksın düşünmeye nerde ve nasıl başladığını. Çıkış noktanı kaybetmeyeceksin. Bütün süreci dönüp dönüp kontrol edeceksin. Gerekirse revize edeceksin hatta bazen hepten çöpe atacaksın. İşte insan beyni böyle kullanılır. Öyle değil.

Mesela evrim bir olgudur. İnsanın evrimi yahut atın evrimi vs. teoriktir. Tıpkı DNA var ama DNA'nın şifrelerinin tam çözülememesi gibi. Din dediğimiz şey kahve falından hallicedir, yani ucu açık pek çok şeyden bahseder. Bu bağlamda evrimle din birbirini sıfırlayan şeyler değil mesela.

Manyağın teki bing bang'le bir süreci başlatmış, bu kendi kendini tamamen tesadüfen kodlayan bir şey ve dünya da bir sürgün yeri olabilir? Adem'le Havva bambaşka formda ve bambaşka bir yerdeyken cezalandırılıp (kuran; avret yerleri çıktı) maymuna çevrilip buraya atılmış olabilir. Bu arada sistem kendi kendini kodlarken bu manyak şahıs AKA Tanrı arada gelip ortalığa bakınıp müdahele ediyor da olabilir. Arka bahçende domates hıyar yetiştirir gibi. Arada gider bakar su az kaldıysa sularsın, çürüğü çarığı börtüyü böcüğü ayıklarsın o hesap. Yani bilim ispatlarla ilerlerken görüldüğü üzre dinde istediğiniz kadar atabiliyorsunuz. Dininize asla ve kata halel gelmiyor ./

Fakat dini hikayeyle yahut dini hikayeyi götünden anlayarak insanlığa ayak bağı olan yobazların bir şekilde kendi iyilikleri için de susması lazım. Kansere çare bulup Allah'ın işine karışmayın diyecek kadar manyayıp gidip kanser araştırma merkezi bombalayacak kadar manyayabilir bunlar. Sen otur geber kanserden. Ne olacak mesela başkalarının hayatını karartınca, kaç tane daha ekstra huri sikeceksin de neyin havası tatavası?

Ha bir de ay ben dinsiz yapamam çok lazım bana diyenlere Tengriciliği tavsiye ederim. Ama paganlığa sarıp kurban filan kesmesseniz sevinirim. Ben de hobi olarak Tengricilikle ilgileniyorum. Zaten pagan kodlar hepimizde öyle veya böyle var. Gerçekten güzel kafası var. Zevk meselesi tabi.

Benzer dogmacı anlayışları sosyalizm veya feminizm ve evet ırkçılıkta, hatta hayatın her alanında fanatik taraftarlıkta vs. her yerde ama her yerde görüyoruz. Bu metinde din üzerinden incelemeye çalıştım kavram karmaşası ve varsayım döngüsü çıkmazını. Çünkü en uç örneklerini din ile gözlemliyoruz. Fakat diğer konularda da aynı hatalar tekrarlanıp duruyor. Misalen ekonomik sistem dogmayla ele alınamaz. Ekonomi inanmazsınız ama bir bilimdir. Ve bilimler de ilahi/beşeri mutlak gerçeklerle sabitlenmez. Onların sürekli gelişmesi umulur.

Tavsiyem, her şeyi siktir edin delirmeyin boş yere. Hayatta hala güzel şeyler olma şansı var. Hayata şans verin onu güzelleştirmeye çalışın. Make the world great because we can :p









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar spam değilse küfür vs. içerse dahi yayınlanır ama biraz vakit alır :)